Elektromobily | Uber

Za Uber si lidé v Londýně připlatí. Nový poplatek má pomoci řidičům přesedlat na elektromobily

Se zdražením budou muset začít počítat lidé využívající Uber v Londýně. Taxislužba zavedla v britské metropoli nový „poplatek za čistý vzduch“, který má pomoci řidičům vydělat si více a pořídit si za to elektromobil. Uber chce, aby se všichni jeho řidiči zbavili naftových a benzinových vozů do roku 2025.

Poplatek vejde v platnost 16. ledna a bude činit 15 pencí na jeden kilometr (v přepočtu zhruba 4 koruny). Jelikož jedna průměrná cesta Uberu ve městě trvá 4,8 kilometrů, lidé si za každou cestu připlatí 45 pencí (okolo 14 korun).

Není to moc, ale Uber tvrdí, že to bude stačit k tomu, aby řidiči měli časem více peněz k pořízení elektromobilu. Pokud bude například řidič jezdit 40 hodin týdně, za dva roky získá navíc 86 tisíc korun. Celý elektromobil si za to nekoupí, ale příspěvek to rozhodně je. Jakmile si pak řidič elektromobil pořídí, poplatek půjde na podporu provozních nákladů vozidla.

A nejen tímto extra výdělkem chce Uber donutit své řidiče obměnit svůj vozový park. Sama firma plánuje v následujících letech vložit do iniciativy necelých šest miliard korun a řidičům s nákupem elektromobilů pomáhat. Uber počítá, že do roku 2021 by tento typ vozu mělo mít v Londýně 20 tisíc řidičů.

Poplatek je zatím exkluzivní pro Londýn, Uber neuvedl, zda jej bude rozšiřovat do dalších měst. Že začal zrovna zde, má však smysl - místní úřady minulý měsíc rozhodly, že vozy alternativních taxislužeb včetně Uberu budou muset začít za vjezd do centra města denně platit 11,5 liber (330 korun) stejně jako občané.

Osvobozeni jsou od toho jen vozidla s nulovými emisemi, což vysvětluje urgentní potřebu Uberu donutit své řidiče přesedlat v Londýně na elektromobily.

Diskuze (10) Další článek: Nová terapie mění buňky rakoviny prsu na buňky tukové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,