Kryptoměny | Bitcoin | Investice

Za posledních 12 let bylo vytěženo 90 % bitcoinů, ale poslední mince se nedožijeme

Od vytěžení prvního bitcoinu uplynulo téměř 12 let. Když dodnes tajemný Satoshi Nakamoto navrhl decentralizovanou digitální měnu, jedním z jejích hlavních principů bylo, že nikdy nebude možné vytěžit více než 21 milionů bitcoinů. Důvodem tohoto rozhodnutí byla především regulace nabídky a vyhlazení budoucích výkyvů ceny.

Výkyvům cen omezený počet bitcoinů nezabránil, ale na druhou stranu není jasné, jaká očekávání měl Nakamoto od digitální měny v době jejího vzniku. K pondělí 13. prosince bylo vytěženo 18,9 milionu bitcoinů, tedy 90 % celkového množství. Co bude dál? V dohledné době asi nic zásadního.

Zbývá jen 10 % bitcoinů

Síť Bitcoin byla navržena tak, že poslední „mince“ bude vytěžena až v roce 2140. Zatímco prvních 90 % bitcoinů bylo získáno za necelých 12 let, těžba zbývající desetiny potrvá dalších téměř 120 let. Vytěžení posledního bitcoinu se tak v nejlepším případě dožijí naše vnoučata.

Satoshi Nakamoto naprogramoval těžební algoritmus tak, aby se rychlost za každých 210 000 vytěžených bloků nebo přibližně každé čtyři roky snížila na polovinu. Když kryptoměna v roce 2009 vznikla, dostávali těžaři 50 bitcoinů za blok. V roce 2012 to bylo 25 bitcoinů a o čtyři roky později byla odměna snížena na 12,5 bitcoinu. V květnu 2020 klesla na 6,25 bitcoinu a další půlení se očekává v roce 2024, kdy odměna klesne na 3,125 bitcoinu.

Zajímavým faktem je, že odhadem celá pětina všech již vytěžených bitcoinů je pravděpodobně navždy ztracena. Důvodů je mnoho – počínaje ztracenými a zapomenutými hesly, přes havarované pevné disky a nefunkční přenosná média, až po úmrtí. Jakmile se kryptoměna jednou ztratí, není možné je získat zpět, což teoreticky činí zbývající virtuální mince v oběhu ještě cennějšími.

Kryptoměna míří vysoko

„Bitcoin dosáhl historického milníku, neboť bylo vytěženo 90 % z maximálního počtu 21 milionů. Jeho vzácnost je jedním nejatraktivnějších aspektů jako investice, čehož se začíná chytat mnoho lidí, institucí i vlád. Myslím, že nedostatek bitcoinů povede k nabídkovému šoku, který bitcoinu pomůže v příštích 10 letech předstihnout tržní kapitalizaci zlata,“ řekl analytik Marcus Sotiriou.

Zatímco se bitcoin po třetím propadu v roce 2021 snaží vrátit nad hladinu 50 000 dolarů, dle Sotiriouovy prognózy může v budoucnosti překonat i hranici 500 000 dolarů. Aktuální cena je na úrovni 47 880 dolarů (cca 1 057 572 Kč), což je asi 30 % od historického maxima, které bylo 68 789,63 dolaru.

Diskuze (53) Další článek: Tajemství růžových tabletek. Jak ibuprofen pozná, co a kde vás bolí?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,