Za modem a set-top-box si u UPC připlatíte. Proč?

Kabelový operátor UPC se včera pochlubil s novými podzimními balíčky, ve kterých bude figurovat i nadstandardní rychlost stahování až 120 Mb/s. Tak trošku mimochodem pak zmínil, že noví zákazníci musí počítat s poplatkem za pronájem zařízení. Týká se to i těch stávajících, kteří přejdou na některý z nových tarifů.

Základní měsíční poplatek za modem, nebo set-top-box činí 48 korun (v balíku internet+TV tedy 98 korun), cena se ale může lišit podle typu zařízení a případné akce. Modem s integrovaným routerem a wi-fi tedy stojí 61 korun měsíčně a set-top-box pro příjem HD s nahráváním 99-150 korun měsíčně podle toho, zdali si ho přiobjednáte samostatně, nebo bude zvýhodněný v balíčku.

Leckoho jistě napadne, že podobné „rozdrobování“ cen připomíná praktiky cestovních kanceláří, které v minulosti do katalogových cen zájezdů nedopočítávaly nejrůznější dodatečné poplatky a cena tak nakonec byla ještě o něco vyšší. Zajímalo nás tedy přímo vyjádření tiskového mluvčího Františka Maliny.

Pokud už operátor účtuje extra paušál za zapůjčené zařízení, měl by nabídnout i možnost jeho zakoupení. To sice zatím možné není, podle Maliny se ale „tato myšlenka zkoumá a v příštích měsících se rozhodne.“

Balíčky Kombi jsou sice i s poplatkem za pronájem zařízení výhodnější, než samostatný internetový a televizní tarif, přesto se nabízí otázka, proč se k tomuto kroku UPC rozhodlo. „Rozlišení ceny pronájmu modemu v rámci celkové ceny napomáhá k jejímu zprůhlednění a má svůj význam v situaci, kdy zákazník ruší službu (modem není zdarma ani pro UPC),“ dodal tiskový mluvčí František Malina.

Jasně stanovené předplatné zapůjčeného zařízení tak může být i reakcí na jarní kauzu s nevrácenými set-top-boxy. UPC tehdy předávalo pohledávky inkasní firmě, do jejích spárů se ale dostali i zákazníci, kteří po ukončení smlouvy veškerá zařízení poctivě vrátili.

Diskuze (28) Další článek: Wacom Cintiq 24HD: profesionální řešení dotykového displeje pro grafiky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,