Za kolik budou DDR SDRAM paměti

DDR paměti budou, pravda, o něco dražší, ale na Rambus nedosáhnou.
Firma Kingston Technology Co. oznámila, že hodlá vyrábět a prodávat 184pinové paměťové moduly DDR SDRAM ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku (neboli po Invexu). Výroba tak vzrostla o 30 procent, protože bylo nutné rozšířit výrobu o nové linky s podporou pokročilejší povrchové montáže. Obvody DDR SDRAM jsou totiž pouzdřeny v jiných podobách, než jaké byly na klasických DIMM modulech. Firma již zahájila distribuci zkušebních vzorků výrobcům počítačů.

Porovnání cen paměťových modulů

Typ RAM SDRAM PC100 SDRAM PC133 RDRAM PC800 DDR SDRAM PC1600
64MB 56,42 63,42 272,38 85,99
77,39
128MB 117,17 125,92 339,50 169,99
152,99

Uvedené ceny jsou v amerických dolarech a slouží spíš pro představu, o kolik budou DDR SDRAM paměti dražší než SDRAM a levnější než RDRAM paměti RIMM. Z tabulky vyplývá, že první DDR paměti budou sice o polovinu dražší než současné SDRAM při stejné kapacitě, ovšem RDRAM paměti budou i tak s přehledem nejdražší.

Dvojí ceny odpovídají cenám, jaké se objevily na serverech, a představují zřejmý cenový rozsah značkových pamětí.

Živě komentuje: Ceny DDR pamětí budou muset jít rychle dolů, protože jinak se RAM paměti opět stanou poměrně drahými. Proč? Vezměte si, že si koupíte novou základní desku, která bude podporovat DDR paměti. Hned máte RAM o 50 procent dražší, protože nemůžete pro začátek použít současné SDRAM paměti. Patice obou pamětí jsou rozdílné.

Velmi dobře bude naopak vypadat situace v porovnání s RDRAM. DDR paměti budou zřejmě mít vyšší reálný výkon než současné RDRAM paměti, a přesto budou levnější. V době uvedení DDR SDRAM by se měla objevit i protiakce Rambusu v podobě RDRAM pamětí s taktem 1066 MHz. Tím by se měla zvýšit propustnost těchto pamětí. Obávám se, že budou ještě dražší než současné RDRAM.

Váš názor Další článek: Parametry příkazové řádky pro spouštění Wordu

Témata článku: , , , , , , ,