Software | Prohlížeče | Vivaldi

Za hranicemi Chromu: 13 nejzajímavějších prohlížečů, které „nikdo“ nepoužívá

  • Šesti nejpoužívanějším prohlížečům patří 94 % trhu
  • Různé „klony“ Chromu slibují lepší funkce nebo jiný design
  • Také Firefox má řadu zajímavých odnoží

Google Chrome podle respektovaných statistik NetApplications.com dominuje trhu s desktopovými prohlížeči. Na počítačích mu patří 68% podíl a až s velkým odstupem se na něj dívají Firefox (8%), Edge (7%), Internet Explorer (6%), Safari (4%) a Opera (1%).

Jen šest procent patří ostatním prohlížečům, kterých jsou přitom desítky. A pokud odečteme podíly lokálních hvězd, tedy čínského QQ Browseru a Sogou Exploreru a ruského Yandexu, na ostatní prohlížeče připadnou přibližně dva procenta. A právě v téhle kupce najdeme několik jehel, které jsou zajímavé svým zaměřením, vzhledem či celkovou filozofií.

desktop-browsers-netapplications-2020-05.png

Nutno podotknout, že prohlížeče jsou si dnes v jádru velmi podobné. A to doslova. Vyvíjet vlastní enginy a doufat, že pro prohlížeč bude sama komunita tvořit rozšíření, je utopie. Alternativy jsou proto do velké míry odnožemi Chromia a Firefoxu. Tvůrci alternativních prohlížečů využijí jejich otevřené zdrojové kódy a doplní je o vlastní nápady. Či zahodí něco, co nepotřebují.

V našem přehledu jsme se podívali na 13 alternativních „browserů“, které stojí za zvážení. Jejich vlastnosti a výhody stručně popisujeme v komentované galerii.

Prohlížeč Základ Edice Mobilní verze Znamení
Brave Chromium Windows, macOS, Linux Android, iOS kryptoměny
Colibri Chromium Windows, macOS, Linux ne minimalismus
Iron Browser Chromium Windows, macOS, Linux Android odgooglený
Maxthon Chromium Windows, macOS Android, iOS all-in-one
Opera GX Chromium Windows, macOS   herní
Otter Browser Chromium Windows, macOS, Linux ne jako Opera 12
Pale Moon Gecko/Firefox Windows, Linux   klasický Firefox
SeaMonkey Gecko Windows, macOS, Linux ne retro
Seznam Prohlížeč Chromium Windows, macOS Android, iOS pro babičky
Tor Browser Gecko/Firefox Windows, macOS, Linux Android anonymizovaný
Vivaldi Chromium Windows, macOS, Linux Android přizpůsobitelný
WaterFox Gecko/Firefox Windows, macOS, Linux Android Firefox na steroidech
Yandex Browser Chromium Windows, macOS, Linux Android, iOS ruský

13 méně známých alternativ Chromu

Brave má na svědomí Brendan Eich, tvůrce JavaScriptu a bývalý šéf Mozilly. Prohlížeč se specializuje na ochranu soukromí a v posledních verzích také na kryptoměny. Brave může sloužit jako peněženka a za surfování s reklamou mohou uživatelé vydělávat.

brave-1.pngbrave-2.pngbrave-3.png

Colibri je minimalistický prohlížeč s jednou lištou a spoustou klávesových zkratek. Uživatele vede k soustředění, má pouze jeden panel. Zato disponuje RSS čtečkou. I jeho nastavení je hodně spartánské.

colibri-1.pngcolibri-2.pngcolibri-3.png

Iron Browser vypadá na první pohled jako Chrome. I na druhý pohled je to celý Chrome, dokonce včetně jeho synchronizace. Pokud ale synchronizaci nezapnete, Iron se odmění kompletní degooglizací. Odstraňuje různé prvky, které by jinak Googlu posílaly data.

iron-browser-1.pngiron-browser-2.pngiron-browser-3.png

Maxthon je prohlížeč pro nejnáročnější, již v základu má hromadu funkcí, další lze doplnit pomocí rozšíření. Umí stahovat videa, podporuje gesta myší a vůbec má velmi podrobné nastavení. Nechybí mu ani RSS čtečka nebo poznámkový blok.

maxthon-1.pngmaxthon-2.pngmaxthon-3.png

Opera GX se na rozdíl od standardní Opery tváří jako herní prohlížeč. Má cirkusový vzhled ne nepodobný nasvíceným PC skříním. V panelu lze otevírat streamy z Twitche a prohlížeči můžete nastavit limity pro využití CPU a RAM.

opera-gx-1.pngopera-gx-2.pngopera-gx-3.png

Otter Browser ještě nedosáhl ostré stabilní verze, ale tvůrci se snaží vytvořit klon staré dobré Opery 12. Vzhled už odpovídá předloze, funkce ne. Disponuje už blokátorem reklam, pokročilou správou cookies a poznámkami.

otter-browser-1.pngotter-browser-2.pngotter-browser-3.png

Pale Moon je odnoží Firefoxu a chce být takový jako „panda červená“ v době před Australisem a chromizací. Má původní vzhled a podporuje i staré doplňky, které toho dokázaly více než ty dnešní. Pale Moon je určen těm, pro které je SeaMonkey už velké retro.

palemoon-1.pngpalemoon-2.pngpalemoon-3.png

SeaMonkey vypadá jako z přelomu tisíceletí, ale dodnes je vyvíjen a opravován. Komunitou vyvíjený (a Mozillou podporovaný) prohlížeč chce být jako Netscape Communicator pro 21. století. Kromě browseru má i e-mailový klient, IRC chat, HTML nebo HTML editor.

seamonkey-1.pngseamonkey-2.pngseamonkey-3.png

Seznam Prohlížeč ocení vaše babička nebo každý, kdo je nenáročný a má na Seznamu e-mail. Zakládá si na jednoduchém vzhledu, asistentovi Krastym a ikonkou upozorňující na příchozí poštu. Nabízí ale také synchronizaci, což přijde vhod, když budete prohlížeč používat i na mobilu.

seznam-prohlizec-1.pngseznam-prohlizec-2.pngseznam-prohlizec-3.png

Tor Browser sice na první pohled vypadá jako převlečený Firefox, ale ještě více se zaměřuje na ochranu soukromí a blokování sledovacích prvků. Veškerý provoz je navíc směrován skrz anonymizační síť Tor. Díky Toru vás nevystopují (teoreticky) a můžete procházet i tajné stránky na doménách Onion.

tor-browser-1.pngtor-browser-2.pngtor-browser-3.png

Vivaldi tvoří autoři původní Opery, kteří se vracejí k myšlence pokročilého a co nejvíce přizpůsobitelného prohlížeče. Vivaldi si každý upraví k obrazu svému nejen po stránce vzhledu, ale také funkčnosti. V nové verzi 3.1 má i velmi dobrý editor poznámek.

vivaldi-1.pngvivaldi-2.pngvivaldi-3.png

Waterfox je populární z dob, kdy Mozilla ještě nevydávala 64bitový Firefox. Dnes Waterfox stojí na pomezí Firefoxu a Pale Moonu. Má moderní vzhled, ale zachovává si podporu starých pluginů a doplňků, nikoliv pouze WebExtensions jako nový Firefox.

waterfox-1.pngwaterfox-2.pngwaterfox-3.png

Yandex Browser je pro Rusy totéž co Seznam Prohlížeč pro Čechy. Yandex je tamní vyhledávací jednička a tento prohlížeč usnadňuje přístup k jeho funkcím a službám. Prohlížeč je v češtině, má dost užitečných funkcí, ale každou chvíli na vás vybafne v azbuce.

yandex-browser-1.pngyandex-browser-2.pngyandex-browser-3.png
Diskuze (42) Další článek: WhatsApp testuje spoustu novinek – třeba přihlášení pod jedním účtem na více zařízeních současně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,