Za dva roky se protnou mobily a počítače

Nvidia na konferenci GTC představila novinky. Vše bude opět rychlejší a výkonnější, podstatné ale je, že za dva roky se protnou mobilní a desktopové procesory.

V současné době probíhá závod ze dvou stran k pomyslnému průsečíku technologií. Ze spodu se tlačí peloton mobilních čipů v dresech ARM, ze shora sestupuje tým x86 s Intelem v čele. ARM zlepšuje výkon platformy s nízkou spotřebou a Intel snižuje spotřebu výkonné platformy.

Už dnes to můžete pozorovat na tabletech s Windows RT a těch nejlevnějších s Atomem. Nejpomalejší Atom od Intelu je rychlejší než nabídka s čipy ARM, současně má velmi slušnou spotřebu. Proto zákazníci odmítají kompromisní Windows RT a jdou do plnohodnotného Windows 8. To ale neznamená vyhranou válku, pouze první bitvu, boj naplno propukne za dva roky.

CUDA rozhodne, Denver dorazí

Jen před pár měsíci byla představená Tegra 4. U ní došlo k nárůstu výkonu, nutnému pro současné displeje tabletů, ale smysl má především podporou LTE. Ještě letos bychom měli vidět následující generaci Logan, přičemž první vzorky výrobcům by měly jít na začátku příštího roku.

tegraroadmap.jpg
Snímek z prezentace Nvidie ukazuje, že za rok přijdou mobilní čipy s výkonem dnešních herních notebooků a za dva už bude výkonový rozdíl mezi notebookem a mobilem prakticky srovnaný

Už Logan je sám o sobě dramatickým krokem. Jako první bude obsahovat grafiku Kepler s plnou podporou CUDA. Tedy tou grafikou, která je dnes v nejvýkonnějších herních noteboocích. CUDA navíc znamená řádově lepší podporu výpočtů na grafické kartě. Podobně jako u souboje Nvidia vs ATI, kde Nvidia díky CUDA boduje v neherních nasazeních grafických karet, má Logan šanci zvrátit situaci na mobilních platformách. Qualcomm i Samsung pochopitelně vyvíjejí také výtečné procesory a dokáží účinně konkurovat platformě Tegra. Bezpochyby také budou mít velmi kvalitní procesory s rychlými grafickými kartami, jak ale Nvidia nasadí CUDA i v této kategorii, dostanou se pod veliký tlak.

To ale ještě není všechno, zlom nastane rok poté, kdy přijde Tegra 6 s kódovým označením Parker. Tu už bude totiž tvořit dlouho vyvíjený 64bitový ARM procesor Denver spojený s grafikou Maxwell. Maxwell přitom ještě ani není na trhu v desktopové verzi, časová výhoda grafik normálních počítačů nad těmi mobilními se tak ještě zmenší. Grafika Maxwell má navíc těžit z unifikované virtuální paměti sdílené mezi procesorem a grafikou, ve spojení s vlastním procesorem Nvidie z toho vychází jasná výhoda.

Ostatní nespí

Aby bylo jasno, nikdo nepochybuje, že Intel vyvine během dvou let výtečné nové procesory pro výkonné desktopy a mobilní telefony. Nvidia bude mít desktopovou grafiku Volta s děsivou propustností 1 TB/s (50 GB Blu-ray vcucne rychleji, než mrknete). Stejně tak Qualcomm a Samsung uvede špičkové procesory s nízkou spotřebou a vysokým výkonem. Podstatné ale je, že devadesát procent uživatelů nebude muset dělat kompromisy. Mobilní čipy budou mít výkon současných herních notebooků s výdrží dnešních tabletů (a to i pokud se nezmění technologie akumulátorů).

Real Racing 3 a.jpg Real Racing 3 b.jpg
Tohle dokáže plynule počítat současná Tegra 3 a jiné čtyřjádrové alternativy. Před dvěma lety by to působilo jako sen, ale za další dva roky bude skok v kvalitě grafického zpracování ještě daleko větší.

Co se týče výkonu, notebooky a stolní počítače vždy byly o krok přes telefony a tablety. Kde je ale zatím tento časový náskok v řádu let, za dva roky bude v řádu měsíců. Nejvýkonnější stroje budou sloužit jen jako pracovní stanice pro ty nejnáročnější profesionály. Normální uživatel ale už nebude muset vybírat podle výkonu.

Veselo bude v operačních systémech

Co to bude znamenat pro operační systémy je už něco jiného. Apple nejspíš převede i své notebooky na platformu ARM. Přechody umí a nepochybuji, že Mac OS X na ARMu už někde v tajné místnosti bez oken má. Google svým nedávným sloučením Androidu a Chrome OS pod jednoho ředitele dal také najevo, kde vidí svou budoucnost. Černým koněm bude Ubuntu, které jako jediné má opravdu sjednocený systém pro mobily, tablety i stolní počítače, jen jej nikdo nepoužívá. Zůstává tak Microsoft, jemuž pokus očesat Windows pro ARMy zatím příliš nevychází. Řešením je plnohodnotný Windows bez ohledu na platformu – nebude to jednoduché, ale bude to nutné.

Diskuze (48) Další článek: Hromadné útoky hackerů se v Česku netrestají. Soud dal jen jeden postih

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,