Za čistější prsty: Singapurci ukázali výtahová tlačítka, která není nutné mačkat

Pandemie nemoci COVID-19, způsobované novým koronavirem SARS-CoV-2, způsobila v uplynulém roce mnoho změn. Zvýšené pozornosti se dostalo například osobní hygieně. Po mnoha bezstarostných letech se v řadě segmentů řeší otázka, jak některé úkony, kvůli kterým se musíme dotýkat různých objektů, zvládnout bezkontaktně.

Dobrým příkladem v tomto směru jsou tlačítka pro volbu patra ve výtazích. Ve velkých a frekventovaných budovách se jich každý den dotknou stovky, možná i tisíce lidí. Snadno se tak mohou stát místem, kde ulpí virus, kterým se následně (nejčastěji dotykem tváře neumytou rukou) nakazí někdo další.

Bezkontaktní tlačítka

Před dotýkáním obličeje neumytými rukami varuje například americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) či Světová zdravotnická organizace (WHO). Z dosavadních zjištění plyne, že ačkoli se nový koronavirus šíří primárně vzduchem, může se přenášet i přes kontaminované povrchy, na nichž je schopen přežít až několik dní.

Singapurské studio Stuck Design představilo novou technologii Kinetic Touchless, díky níž cestující nebudou muset mačkat tlačítka výtahu prsty, aby se dostali tam, kam potřebují. Stačí jen přiblížit prst k číslici odpovídající číslu patra.

V krátkém, ale působivém videu, jsou tlačítka nahrazena číslicemi, které se rozsvítí, když se v jejich blízkosti objeví lidský prst. Uživatel tak má vizuální kontrolu nad tím, které patro je aktuálně zvolené. Stačí prst trochu přiblížit a tlačítko se automaticky stiskne.

Kinetic Touchless

„Kinetic Touchless je nový způsob interakce s bezdotykovými tlačítky ve výtazích, která zrcadlí pohyby prstů a vytvářejí hmatovou odezvu na stisknutí.“ uvádí autoři v popisku pod publikovaným videem. „Díky světelné a zvukové zpětné vazbě poskytuje Kinetic Touchless překvapivě příjemný nový, a přesto známý způsob interakce s bezkontaktní technologií.“

Bezkontaktní technologie nabízí podporu různých gest. Tlačítka dokážou reagovat na pohyb prstu kromě stisku také vysunutím. Z pohledu uživatele je zásadní výhodou tohoto řešení fakt, že vychází ze zažité technologie, pouze odstraňuje nutnost dotyku.

Studio Stuck Design vytvořilo funkční prototyp, který předvedlo v podobě krátké animace. Samotná technologie je však zatím jen experimentem a je otázkou kdy a zda vůbec se objeví v praktickém nasazení ve výtazích či jiných implementacích.

Diskuze (4) Další článek: Nvidia vyrábí 28 verzí mobilních grafik řady GeForce RTX 3000. Bude složité rozpoznat, jakou kupujete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,