Podvod | Elizabeth Holmes | Theranos

Za 9 let z trůnu do vězení. Slibovala revoluci z kapky krve, teď si někdejší hvězda Silicon Valley odsedí 11 let

V roce 2014 byla na vrcholu. Byla na obálkách Fortune, Forbesu, The New York Times Style Magazine, označili ji za nejmladší miliardářku, umístila se na 110. místě žebříčku Forbes 400, firma Theranos byla oceněna na 9 miliard dolarů. Teď nastupuje do vězení…

Bývalá americká podnikatelka a zakladatelka biotechnologické firmy Theranos Elizabeth Holmes nastoupila v úterý 30. května do federální věznice v Texasu. Zde si má odpykat nepodmíněný trest v délce 11 let a tří měsíců za podvod na investorech, kterého se dopustila uváděním nepravdivých informací o přístroji na testování krve.

Novináři a fotografové, čekající před vstupem do ženské věznice v texaském Bryanu, zachytili Holmes v půl jedné odpoledne místního času. Vystoupila ze šedého SUV s newyorskou poznávací značkou a v doprovodu zaměstnanců věznice zamířila do objektu.

Věznice se vším všudy

Krátce poté Federální úřad pro vězeňství potvrdil agentuře Associated Press, že Holmes je skutečně v zařízení federální věznice Bryan s minimální ostrahou, které se nachází asi 153 kilometrů severozápadně od Houstonu.

V zařízení je umístěno asi 655 vězeňkyň, které musí pracovat v jídelně nebo ve výrobním závodě, přičemž dle mzda deníku The New York Times začíná na 1,15 dolarech za hodinu (v přepočtu asi 26 Kč). Stejně jako ostatní vězeňkyně bude během svého pobytu ve vězení nosit khaki kalhoty a košile v pastelově zelené, šedé nebo bílé barvě.

Dle webu Ars Technica nebude mít přístup k internetu, ale může si ve vězeňské prodejně koupit rádio nebo MP3 přehrávač a poslouchat „neexplicitní“ hudbu. Když zrovna nebude pracovat či poslouchat věznicí schválenou hudbu, může se věnovat volnočasovým aktivitám, jako jsou stolní hry či umělecké a řemeslné práce.

V lednu 2022 byla Elizabeth Holmes odsouzena ve čtyřech bodech obžaloby za podvod na investorech společnosti Theranos, protože nepravdivě tvrdila, že přístroj Edison, určený na testování krve, dokáže odhalit stovky nemocí z pouhé jedné kapky. Ve skutečnosti však toto zařízení nikdy nefungovalo. V listopadu loňského roku ji americký okresní soudce Edward Davila odsoudil k 11 letům a třem měsícům vězení.

Spadla klec

Holmes se proti rozsudku odvolala, ale vyhlídky na jeho zrušení byly mizivé. Během odvolacího řízení také požádala o propuštění na kauci, což Davila i tříčlenný senát odvolacího soudu zamítli. Soudce následně 17. května nařídil, aby se dostavila do vězení 30. května, a to nejpozději do 14 hodin.

Soudce dále nařídil, aby Holmes spolu se svým bývalým přítelem a někdejším prezidentem společnosti Theranos Rameshem „Sunnym“ Balwanim zaplatili podvedeným investorům náhradu škody ve výši 452 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 10 miliard korun.

Holmes a Balvani byli sice souzeni odděleně, ale za splacení této částky jsou zodpovědní společně. Balwani, který byl odsouzen ve 12 bodech obžaloby za podvod na investorech, pacientech a lékařích, již nastoupil téměř třináctiletý trest odnětí svobody.

Na Holmes budou čekat dvě malé děti a jejich otec a současně nový partner Billy Evans. Pár má údajně chlapce Williama, který se narodil v červenci 2021, a tříměsíční dceru jménem Invicta, což v latině znamená „nepřemožitelná“. Děti mohou matku navštěvovat o víkendech a státních svátcích, mají také povolené telefonní a videohovory, ale každý z nich je omezen na 15 minut a celkem 300 minut měsíčně.

Diskuze (31) Další článek: Severní Korea se pokusila vyslat do vesmíru špionážní satelit. I s raketou Čchollima-1 ale skončil ve vodě

Témata článku: , , ,