Hate speech | Soudy

Za 48 znaků šest let natvrdo. V Česku padl nejvyšší trest za komentář na webu

Dvaadvacetiletý muž ze Znojma včera u Krajského soudu v Brně vyslyšel vysoký trest – šest let odnětí svobody – za schvalování teroristického útoku. V březnu roku 2019 napsal na webu zvraceny.cz nevhodný komentář, informuje Deník.cz.

Jak jim chutná jejich medicína??? Dobrá práce!??“ zaznělo pod videem zachycujícím teroristický útok na mešitu v Christchurchi na Novém Zélandu. Při něm zemřelo 51 lidí a dalších několik desítek bylo zraněno. Útočník Brenton Tarrant byl pravicový extremista a rasista, svůj čin dlouho plánoval, a nakonec i streamoval přes internet. V současnosti je již ve výkonu doživotního trestu.

Za schvalování teroristického útoku Čechovi hrozilo 5 až 15 let vězení.  „Nebezpečnost těchto činů spočívá v tom, že nikdy nevíme, jak je člověk daleko od slov k činům. Lidé si obecně myslí, že internet je veřejné fórum, kde se mohou vyjadřovat k čemukoliv, jakkoliv a bez limitů. Ono to tak není," uvedla státní zástupkyně Petra Lastovecká.

Muž komentáře litoval, ale tvrdí, že jej myslel jako kritiku, s vražděním ani jinými trestnými činy nesouhlasí. Přitěžující okolnosti pro něj byly, že vystupoval pod přezdívkou SSMAN zřejmě odkazující na Hitlerovy jednotky SS a že šlo o známého recidivistu. Dříve už byl trestán za fyzické i verbální útoky. Jak připomíná Deník, v Česku už několik trestů za nenávistné komentáře padlo, ale zpravidla byly podmíněné. Rozsudek zatím není pravomocný, muž se proti němu odvolal.

Diskuze (287) Další článek: Noctua se vrhá na levnější chladiče, NH-U12S Redux má pár kompromisů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,