Software | macOS | ARM

Z webové aplikace snadno a rychle vytvoříte nativní. Návod pro macOS, ale jde to i na Windows a Linuxu

  • Chybí vám rychlé nativní aplikace na Macu s čipy M1 a M2? Pro webové aplikace existuje řešení
  • Nativefier je open source a zdarma
  • Aplikace jsou rychlejší než mnohdy zastaralé oficiální verze

Dostat na Mac některé aplikace je problém. Pokud není na App Storu, musíte stahovat z webu vývojáře, ale tam často chybí update pro nativní běh na čipech Apple M1 a novějších. Pak se aplikace spouští přes translační vrstvu Rosetta 2, což znamená zpomalení, větší spotřebu paměti a energie.

Záchranou je, pokud aplikace má webovou verzi. V tu chvíli sice můžete aplikaci provozovat přímo v prohlížeči, nemusí to být ale z řady důvodů praktické a efektivní.

Řešením je nástroj, který z webové aplikace vytvoří klasickou desktopovou aplikaci, běžící rychle a nativně i na čipech M1, M2 a novějších. Podobné nástroje na trhu existují dlouho, většina z nich je ale placená a zastaralá. Nativefier je ale open source, neustále aktualizovaný a aplikace s ním vytvoříte během minut.

Nativefier pro desktopové aplikace

Nástroj Nativefier funguje v příkazovém řádku v terminálu macOS. Základ tvoří framework Electron a integrovaným prohlížečem Chromium v nejnovější verzi 102 (open source verze, tedy bez balastu a sledování od Googlu).

Vytvořená aplikace tak sice vypadá a funguje jako desktopová aplikace, interně jde ale o šikovně schovanou webovou verzi. Díky tomu máte vždy aktualizovanou aplikaci v nejnovější verzi, protože se vždy načítá čerstvě z webu vývojáře.

Snímek obrazovky 2022-06-26 v 16.14.06.png
Otevřete Monitor aktivity a v části CPU-Druh se ujistěte, že je u všech aplikací "Apple", což značí nativní chod na M1/M2. Při kliknutí na tuto sekci si můžete seřadit aplikace, které využívají translační vrstvu Rosetta 2, protože je u nich napsáno "Intel". Takových se co nejdříve zbavte například přes Nativefier. Pozor, i čistý macOS má některé úlohy na bázi x86, nejčastěji na ni narazíte u spuštěné Hudby (název "VisualizerService-x86"). Jde o starou komponentu pro zpětnou kompatibilitu, která ale bere jen minimální zdroje.

Typickou ukázkou v mém případě byl Discord, který dlouho neměl podporu M1 a také Trello, které dostalo univerzální binárku teprve před měsícem. I když existují oficiální verze, nativní aplikace z webu mají stále obrovskou výhodu, protože do nich nelze skrýt spoustu balastu, sledovacích a dalších nepěkných věcí, které vývojáři tak rádi cpou do klasických aplikací.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Windows 11 za poslední dva měsíce vyrostly o 3,5 %. Stejným tempem rostly Windows 10 21H2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,