Z velkého testu TV tunerů: Leadtek WinFast DTV2000 H vs. MSI TV@nywhere A/D

Vlny digitálního televizního vysílání mohou už dnes přijímat miliony lidí a další rozšiřování je jen otázkou nepříliš vzdálené budoucnosti. Pokud pro vás televize nepředstavuje jen ztrátu času, pořiďte si ji i do počítače. Nabídka digitálních tunerů je bohatá - do dnešního duelu jsme zvolili hybridní tunery Leadtek WinFast DTV2000 H a MSI TV@nywhere A/D.

V první části testu jsme se zaměřili na funkce, které umožnil dodaný ovládací software. Nejsou sice nezbytné, ale při praktickém používání zvyšují možnosti tuneru, účelnost i komfort při běžném sledování vysílaných pořadů. Patří sem například sledování více pořadů najednou v reálném čase, možnost přímého záznamu analogového i digitálního vysílání do komprimovaných video formátů, funkce time-shift, načasování vypnutí (případně i probuzení z hibernace) a další. Hodnotili jsme i možnost přepínání audio stop, kterou prozatím nevyužijete, ale s příchodem vysílání s více zvukovými stopami bude důležitá. Do této kategorie jsme zařadili i vybavení karet přídavnými audio a video vstupy.

Pohodlné ovládání

Užitečné funkce vám spolupráci s tunerem minimálně zpříjemní a zefektivní. Neméně důležité je ale i samotné provedení ovládacího softwaru a dálkového ovládání. Při hodnocení klademe velký důraz na přehledné a intuitivní ovládání, rozmanitost nastavení, svižnost programu i jeho stabilitu. Bodové hodnocení ovlivňuje i kvalita dálkového ovládání, jeho funkce i dosah. Jelikož se některé ovládací programy nestydí z operační paměti ukousnout bezmála 300 MB, přistoupili jsme k bodovým restrikcím i v tomto směru. V tabulce je uvedeno celkové zatížení operační paměti a v závorce náročnost jednotlivých dílčích programů, které s provozem tuneru souvisí.

Jsme češi a máme rádi programy, které s námi česky komunikují. To se většině z dodaných programů povedlo, ale některé měly stále problémy s korektním zobrazením českých znaků v teletextu a EPG. Nutno ale dodat, že výrobci nad našimi háčky a čárkami nemávli rukou a situace se za poslední rok podstatně zlepšila. Kapitolou samu pro sebe je nejen počeštění, ale i zobrazení EPG informací. Hodnotili jsme mimo jiné přehlednost, způsob, počet a časový rozsah zobrazených kanálů.

Hon na signál

Tunery jsme rovněž podrobily testu schopnosti příjmu, a to jak na pokojovou anténu se zesilovačem, tak i na malou přenosnou anténku, kterou výrobci k tunerům často dodali. Se signálem z pokojového provedení nezaváhal žádný z tunerů a slabiny jsme našli až po připojení anténky malé. Pokud hodláte s tunerem cestovat, vybírejte raději mezi modely, které dokáží dobře přijímat signál i z těchto přenosných antén. Měření úrovně signálu a posouzení kvality příjmu proběhlo vždy na stejných anténách a se shodným umístěním.


pokojova_antena.jpg

Naměřené hodnoty a výsledná kvalita příjmu se samozřejmě bude lišit podle konkrétních příjmových podmínek. Naše byly následující: přímá viditelnost na vysílač Brno–Hády (626 MHz/40 kanál), výkon 10 kW, vzdálenost 7,5 km.

Pokud byl tuner hybridní, ohodnotili jsme i úroveň analogového televizního (případně i rozhlasového) příjmu a možnosti doladění. V závěrečné části tabulky též zmiňujeme, zdali jdou nastavit různé zvukové normy pro analogové televizní kanály. Abychom neznevýhodnili tunery ryze digitální, nepromítají se tyto parametry do celkového hodnocení.

Pro tunery je podstatná spolupráce s alternativními aplikacemi, které mohou vystřídat programy dodávané. Pro tento test kompatibility jsme zvolili trojici kvalitních programů – DVB Viewer, ProgDVB a DVB Dream.

   

Alternativní aplikace - DVB Viewer * ProgDVB * DVB Dream

Hodnocení průběhu instalace jsme vypustili, jelikož se u žádného z testovaných modelů nevyskytl žádný zásadnější problém (s výjimkou tuneru Technisat AirStar USB a neúspěšné instalace BDA ovladačů).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,