Z velkého testu: Třikrát pro hraní či telefonování

Dnes porovnáme tři headsety: Koss SB/45, Creative Fatal1ty Gaming Headset a Altec Lansing AHS615.

Typy sluchátek

Intraaurální – vsazují se přímo do ucha. Rozlišujeme dva typy: pecky a špunty. Pecky spočívají na vyústění zvukovodu a jsou nejčastěji kulovitého tvaru. Zvukově nejsou většinou příliš vydařené, frekvenční charakteristika je nevyrovnaná a trpí nedostatkem basů. Špunty jsou podobného tvaru, mají však navíc dutý výstupek, na kterém je nasazen nástavec sloužící k utěsnění zvukovodu. Velmi dobře izolují okolí. Zvukově mohou být jak podprůměrné, průměrné, tak i excelentní. Cena těch nejlepších se může vyšplhat až k dvacetitisícové hranici.

sn_CX300NR_TG.jpg sn_MX350.jpg 
Špunty Sennheiser MX 350 a pecky Sennheiser CX 300

Supraaurální –neboli shora ležící – spočívají přímo na ušním boltci. Rozměr náušníků nepřesahuje velikost ucha, je pokryt molitanem či jiným měkkým materiálem. Nejčastěji můžeme tento princip spatřit u přenosných typů. Tento systém umožňuje dosáhnout překvapivých zvukových kvalit, vzhledem k tomu, že měnič může mít dostatečně velké rozměry.

Circumaurální – ucho obklopující – volně obepínají celý ušní boltec. Tento systém umožňuje přirozené šíření zvuku a vytváří velmi dobrou mikroakustiku. Nejhojněji se používá u domácích audiofilských a profesionálních produktů.

sn_HD650_hires.jpgsn_px200lrg.jpg
Circumaurální sluchátka Sennheiser HD 650 a supraaurální Sennheiser PX 200

Sluchátka podle konstrukce

Uzavřená sluchátka mají vnější strany mušlí tvořeny neprůchodným materiálem, většinou plastem. Tato konstrukce nabízí vynikající izolační schopnosti, na druhou stranu má dvě podstatná negativa. Zvuk se ve sluchátkách odráží, což se u levných modelů ve finále projeví „kelímkovitým zabarvením“. Druhým negativem je úbytek basů, který je způsoben neschopností dostatečného vychýlení membrány. To může být kompenzováno alespoň malým otvorem, který zajistí „dýchání“. S uzavřenými sluchátky se setkáme především ve studiích a u DJů.

sn_dt770lrg.jpg
Uzavřená sluchátka Beyrdynamic DT770

Otevřená sluchátka jsou z vnější strany mušlí zvukově průchodná, tvořená nejčastěji kovovou či plastovou mřížkou. Tato konstrukce umožňuje dosáhnout přirozeného zvuku ve všech frekvenčních pásmech, a tak je používána i u audiofilských modelů. Na rozdíl od uzavřených modelů, má otevřený špatné izolační vlastnosti, a tak mohou sluchátka „ven“ hrát pomalu jako malé reproduktory.

sn_dt990lrg.jpg 
Otevřená sluchátka Beyerdynamic DT990

Polootevřená (polouzavřená) jsou něčím mezi výše popisovanými. Mušle je z vnější strany „poloprůchodná“, je tedy vyrobena buď z materiálu, který umožňuje průchod zvuku, nebo z neprůchodné perforované hmoty (z jakési mřížky). Jejich konstrukce je podobná otevřené, avšak s menšími otvory.

sn_dt880lrg.jpg
Polouzavřená sluchátka Beyrdynamic DT880

Jak jsme testovali

Snažili jsme se zachovat možnost porovnatelnosti všech produktů s těmi, které se objevily ve starších velkých testech. Nicméně jsme kvůli silné převaze sluchátek s mikrofonem do hodnocení kvality zvuku zařadili i směrovost mikrofonu, intenzitu zaznamenaného hlasu a úroveň šumu, který se při použití mikrofonu vždy vyskytuje.

Kvalita zvuku má na umístění pochopitelně největší význam: hodnotíme, jak dobře dokáží jednotlivá sluchátka podat výšky, středy i basy a jaký zvukový prožitek přinesou při poslechu hudby a ve filmových scénách, které jsou prakticky totožným hodnocením i pro reprodukci ve hrách. Rovněž jsme sledovali možné rušení, které mohly způsobovat různé dodatečné elektronické efekty. Neunikl nám ani maximální výkon zkoušený jak na počítači, tak i na osobním přehrávači Creative ZEN.

Testovací materiál obsahoval hudbu komprimovanou bezeztrátovým kodekem FLAC, nahrávky na AudioCD a DVD-Audio. Prostorový zvuk, množství detailů, kvalitu efektů a dialogů jsme posuzovali na DVD filmech Blade a Den nezávislosti. Herní kulisu představoval osvědčený Unreal Tournament, který nabízí dostatek prostorových efektů.

Hodnocení je třeba vnímat v souvislostech konkrétní cenové kategorie, samozřejmě nelze ani ty nejlepší modely z testu srovnávat s podstatně dražšími sluchátky.

Kvalitní sluchátka nemají jen kvalitní zvuk

V kategorii ovládání si sluchátka připsala body za ovladač (většinou přímo na kabelu) s možnostmi regulace hlasitosti, zapnutí/vypnutí mikrofonu a případně nastavení jeho citlivosti i dalších parametrů. Do hodnocení se projevil i způsob připojení, typ konektorů, zdvojený či jednoduchý kabel a pochopitelně i jeho délka.

Důležité je i hledisko ergonomie: zabývali jsme se provedením sluchátek, polstrováním a kvalitou použitých materiálů. S tím také souvisí pohodlí, hodnotili jsme tedy, jak dobře sluchátka drží na hlavě, velikost mušlí, úroveň jejich přítlaku i přítlak hlavového pásu a zda nikde nic netlačí.

Započítáváme i potlačení okolního hluku a také naopak pronikání zvuku ze sluchátek do okolí. Na výsledku se tyto parametry projevují jen málo, jelikož v tomto směru nemají všichni uživatelé stejné požadavky.

Do testu jsme zařadili i čtveřici sluchátek typu 5.1, u nichž jsme navíc hodnotili schopnost reprodukce prostorového zvuku. V tomto případě se také na výsledku podílel hudební přednes menším dílem než u ostatních sluchátek.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,