Z transportních letounů se stanou mateřské základny pro hejna dronů

  • Američané chtějí těsně propojit drony s osvědčenými transportními letouny Lockheed C-130 Hercules
  • Rádi by dosáhli toho, aby z paluby těchto letounů operovaly malé všestranné drony, tzv. Gremlini
  • Gremlini by měli například sbírat zpravodajská data či likvidovat stanoviště radarů a další infrastruktury protivníka

Americké Ministerstvo obrany chce těsně propojit drony s osvědčenými transportními letouny Lockheed C-130 Hercules. Rádi by dosáhli toho, aby z paluby těchto letounů operovaly malé všestranné drony, kterým vývojáři přezdívají Gremlin, podle mýtických škodolibých stvoření z legend pilotů 2. světové války.

Gremlini by měli zvládnout všechno možné, od sběru zpravodajských dat, až po přesné likvidování stanovišť radarů a další infrastruktury protivníka. Ze čtyřmotorových letounů Hercules by se díky takové technologii měly stát létající letadlové (nebo spíše dronové) lodě.

Americká vojenská agentura pro pokročilý výzkumu DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) nedávno udělila kontrakty Fáze 2 tohoto projektu společnosti General Atomics Aeronautical Systems, která má na svém kontě drony Predator a také společnosti Dynetics, Inc. Za tyto peníze budou zejména vyvíjet a testovat demonstrační drony Gremlin.

Gremlini budou malí, levní a opakovaně použitelní do 24 hodin po ukončení předcházející mise. Každý z nich unese náklad o váze až 27 kg a doletí do vzdálenosti 482 km. Během míru nebo krize mohou Gremlini hlídkovat u hranice potenciálních protivníků a sbírat zpravodajská data, aniž by vystavili riziku lidské piloty.

Během válečného konfliktu mohou hejna výzvědných Gremlinů identifikovat klíčové cíle protivníka, jako jsou velitelská stanoviště nebo radary protivzdušné obrany. Pak mohou nastoupit útoční Gremlini, kteří ponesou vysoce výbušné hlavice. Vybrané cíle zničí přesně mířenými sebevražednými útoky, jako sofistikované řízené střely.

Každý Gremlin by měl zvládnout všechny možné typy misí. Pokud zrovna nepůjde o sebevražedný útok, tak by jeden dron měl vydržet asi tak na 20 misí.

Gremlini budou sice na mise startovat z paluby letounů C-130 Hercules, a pak se na ně zase vracet, jejich ovládání a kontrolu během misí by ale mohla mít na starost další letadla s lidskou posádkou, například stroje F-22 a F-35.

V roce 2019 by měla odstartovat Fáze 3 tohoto projektu, ve které bude DARPA financovat i vývoj systému pro vypouštění Gremlinů z transportních letadel a jejich opětovné vyzvedávání.

Zdroj: Popular Mechanics, Foto: DARPA

Diskuze (3) Další článek: Výstup Microsoftu z hudebního oboru má nepříjemné vedlejší následky, Cortana nerozpozná hrající hudbu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,