Z rodiny Adobe: Onlocation CS3 a Encore DVD CS3

Možná nejužitečnějším vylepšením balíčku Premiere Pro CS3 je nový Onlocation. Povíme si i o Encore pro DVD authoring.
Kapitoly článku

Firma Adobe v balíku CS3 Production Premium zaplavila softwarový trh řadou novinek. Mezi ty nejzajímavější patří užitečný program OnLocation, který dříve figuroval jen jako zásuvný modul a jemuž je věnována dnešní recenze. Podíváme se také, co přibylo v nové verzi Encore DVD.

OnLocation CS3

S programem OnLocation CS3, který je součástí instalace Adobe Premiere Pro CS3, můžeme nahrávat video rovnou na disk počítače a přitom mít k dispozici celou řadu užitečných nástrojů.

Samozřejmě, že video lze nahrávat přímo z kamery do PC i se samotnou Adobe Premiere. OnLocation je ale méně náročný na systémové prostředky (postačí nám i běžný notebook) a poskytuje navíc mnoho funkcí pro sledování kvality audia i videa.

01.png
Startovní obrazovka OnLocation CS3

Přímé nahrávání na disk

Tento program byl původně vyvíjen společností Serious Magic pod názvem DV Rack, pod kterým jej možná znají někteří dřívějších uživatelé Premiere.

Nyní funguje spolu s produkty Adobe jako softwarový DVR (digital video recorder). Na disk počítače lze tedy po propojení s kamerou on-line ukládat snímané video jak v DV tak HDV. Notebook tedy může přímo na place sloužit jako příhledový monitor se spoustou dalších funkcí.

02.png
Pracovní prostředí Adobe OnLocation CS3

Hey hombre, máš tu chybu

Zatímco se video nahrává na disk, program sleduje, zda není audio přebuzené, nebo zda určitá oblast videa není přepálená. Těmto hlášením se v OnLocation říká ClipAlerts a citlivost pro jejich podněty lze samozřejmě regulovat.

03.png
Možnosti nastavení citlivosti na chyby a indikace chyb
04.png
Upozornění na chyby v okně DVR jak během nahrávání, tak v již uloženém záznamu

Promeškaná akce? Nikdy více

Díky užitečné funkci Pre-Record Buffer výrazně snížíme šanci, že propásneme začátek akce. OnLocation v paměti drží neustále až 30 sekund videa, takže pokud stiskneme pozdě tlačítko Rec, nemusíme se obávat, že bychom o akci přišli. OnLocation totiž obsah Pre-Record Bufferu přidá na začátek souboru.

05.png
Nastavení Pre-Record Bufferu

Špionážní nahrávání aktivované pohybem

Patříte-li ke špionážní službě, ochrance, zavilým přírodovědcům či jiné skupině, která najde využití pro pohybem aktivované spuštění záznamu, jistě tuto funkci oceníte.

Nutnou podmínkou pro funkčnost postupu je změnit DVR Slave na Motion. Další parametry jsou již jen zpřesňující.

Pomocí nastavení prahu (Motion Threshold) lze určit citlivost spuštění nahrávání. Zvýšení FramesTo Trigger na Xf pak zajistí, že pohyb bude nahráván, jen pokud se bude vyskytovat v alespoň X po sobě jdoucích snímcích. Motn Stop Time zase říká, po kolika vteřinách bez pohybu se má nahrávání zastavit. Pokud pohyb ustane a třeba o hodinu později opět začne, bude video zaznamenáno do nového souboru.

Namíříme-li tedy kameru na krmítko sýkorek a nastavíme na vhodné hodnoty parametry nahrávání, můžeme v klidu odejít do práce a večer si prohlédnout všechny opeřence, kteří naše krmítko přes den navštívili. Tedy pokud nám někdo mezitím kameru neukradl.

06.png
Nastavení funkcí pro spuštění nahrávání pohybem

Časosběrné snímání

Také obdivujete filmové záběry mraků běžících nad hřebeny Himálájí či celodenní záběr ulice zrychlený do pár vteřin? Nahrávat takové video klasickou cestou by znamenalo zaplnit spousty kazet a také mnoho místa na disku počítače. OnLocation ale poskytuje funkci Time-Lapse Recording s níž je časosběrné snímání o dost ulehčeno.

Postačí nám nastavit interval TmLps Frequency na X, což zajistí, že každých X sekund bude zaznamenán jeden snímek. Poté už jen klepneme na tlačítko Time-lapse Record a dokud nahrávání nezastavíme, bude se obraz zaznamenávat v intervalech X snímků.

07.png
Nastavení Time-Lapse Recording

Ukládání jednotlivých obrázků

Aby toho nebylo málo, s OnLocation můžete nezávisle ukládát (pomocí dv grabberu) jednotlivé statické snímky jak na disk, tak do schránky Windows i během grabování videa.

08.png
Dv grabber slouží k ukládání jednotlivých obrázků i během nahrávání videa

 

Notebook jako komplexní příhledový monitor

Jak již bylo zmíněno, OnLocation je ideální program pro grabování videa přímo z kamery do osobního počítače nebo notebooku. Sledování videa na velké obrazovce umožní snadněji odhalit chyby v záběru přímo na place a scénu případně rovnou přetočit.

K dispozici máme navíc zapnutí zobrazení bezpečných oblastí, letterboxingu, zebry, atp. Znalce potěší Waveform Monitor a Vectorscope, díky nimž lze zase o něco lépe kontrolovat snímaný obraz.

09.png
Vectorscope a Waveform Monitor

K výsledné kvalitě přispívá i možnost zapnout zobrazení nahraného klipu a obrazu snímaného kamerou vedle sebe v režimu Split-Screen.

Abychom nezapomínali na audio, kontrolovat zvuk můžeme pomocí Audio Spectrum Analyzéru. Ten vizualizuje zvukovou stopu v různých režimech.

10.png 
Audio Spectrum Analyzer

Perfektní pomocník

Program Adobe OnLocation CS3 je jednoznačně „super“. Pokud vám záleží na kvalitním záznamu videa, rozhodně byste jej neměli nechat bez povšimnutí.

Tento program lze považovat za asi nejužitečnější upgrade, který je součástí minibalíčku Premiere Pro CS3.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,