Z Linuxu zpátky na Windows. Po Mnichově se chystá ke změně i Dolní Sasko

V Německu začal před patnácti lety zajímavý trend - některé úřady začaly přecházet na operační systém Linux. Nyní se vrací zpět k Windows. Příkladem je Dolní Sasko, které plánuje migrovat zpět 13 tisíc počítačů finanční správy, upozornil Root.cz.

Dolní Sasko tak následuje například Mnichov, které migrovalo zpět necelých 29 tisíc počítačů, nebo i část výbavy německé policie, která převáděla zpět z Linuxu na Windows bezmála 12 tisíc počítačů.

Linux měl být otevřenou a levnější alternativou k Windows. Ale jak se ukázalo, počáteční investice je sice menší, ale následná správa systému už vyjde i dráž. A co především, vyvstávají problémy s kompatibilitou. To je i hlavním důvodem zpětné migrace v Dolním Sasku, kde si stěžují na nefunkčnost některých aplikací státní správy.

Na celostátní úrovni chce Německo sjednotit systémy a softwarovou výbavu na klientských stanicích napříč úřady, což by mělo mít přínos z hlediska snižování nákladů a synergie. Slova o otevřeném systému přitom nepadají, což kritizuje opozice. Dílčí samosprávy sice mohou zvolit alternativu, ale musí si zajistit plnou kompatibilitu s potřebnými celostátními aplikacemi.

Migrace zpět na Windows je každopádně drahá záležitost, což sklízí další kritiku. V Dolním Sasku by měla stát jednotky milionů eur, ale v Mnichově se vše nasčítalo až na 89 milionů.

Diskuze (71) Další článek: Google překladač obsahuje podivnou chybu. Generuje zlověstná náboženská proroctví

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,