Z Afriky přichází nová varianta koronaviru. Jmenuje se omikron, je nakažlivější a zastavuje se kvůli ní letecká doprava

V Jihoafrické republice se objevila nová variantu koronaviru SARS-CoV-2, který je původcem onemocnění covid-19. Mutace označovaná jako B.1.1.529 má znepokojivé vlastnosti. Někdy se už u ní můžete setkat s neoficiálním názvem Nu, což je anglická varianta řeckého písmene ný, které by mělo v názvosloví navazovat na deltu.

Oživeno v 14:20: První výskyt mutace Nu v Evropě je podle RTBF hlášený z Belgie.

Oživeno v 20:50: WHO novou variantu koronaviru pojmenovala písmenem řecké abecedy omikron. Stejně jako evropská organizace ECDC ji zařadila na seznam obávaných variant. (Zdroje: WHO, ECDC)

Epidemioložka Susan Hopkins z Imperial College uvedla, že reprodukční číslo dosáhlo u této varianty v jihoafrické provincii Gauteng, kde byla poprvé odhalena, hodnoty 2. R neboli reprodukční číslo, vyjadřuje rychlost šíření epidemie – pokud je vyšší než 1, epidemie exponenciálně roste (v Česku je aktuálně R=1,26).

O nové variantě je málo informací

Odborný časopis Nature označuje novou verzi koronaviru jako „silně zmutovanou“. Dle dosavadních poznatků tato varianta obsahuje velké množství mutací, tedy změn proti původní verzi viru. To ale automaticky neznamená, že virus víc škodí.  Vědci se nyní snaží pochopit jeho vlastnosti – například zda se dokáže vyhnout imunitním reakcím vyvolaným vakcínami a jestli způsobuje více či méně závažná onemocnění než jiné varianty.

Hlavní prioritou je podrobněji sledovat, jak se nová varianta šíří. Tento měsíc byla poprvé identifikována v Botswaně a objevila se u několika lidí cestujících z Jihoafrické republiky do Hongkongu. První případ nákazy byl již zaznamenán v Izraeli.

Viroložka Penny Moore z Witwatersrandské univerzity v Johannesburgu zjišťuje, zda se tato varianta dokáže vyhnout imunitě získané očkováním nebo předchozími infekcemi. Existují neoficiální zprávy o reinfekcích a onemocnění očkovaných osob, ale „v této fázi je příliš brzy na to, abychom mohli cokoli říci,“ konstatuje Moore.

Možná bude obcházet imunitu

Fakt, že o nové variantě koronaviru máme jen minimum informací, potvrzuje také odborník na infekční choroby z KwaZulu-Natalské univerzity v jihoafrickém Durbanu Richard Lessells. Na tiskovém brífinku, který 25. listopadu uspořádalo jihoafrické ministerstvo zdravotnictví, řekl: „Profil mutace v nás vzbuzuje obavy, ale nyní musíme pracovat na tom, abychom pochopili význam této varianty a co to znamená pro reakci na pandemii.“

Vědci zjistili, že SARS-CoV-2 B.1.1.529 obsahuje více než třicet změn ve spike proteinu, který rozpoznává hostitelské buňky a je hlavním cílem imunitních reakcí organismu. Mnohé z těchto změn byly již dříve nalezeny ve variantách Delta a Alpha a jsou spojeny se zvýšenou infekčností a schopností vyhýbat se protilátkám blokujícím infekci.

Počítačové modely naznačují, že by se jihoafrická verze koronaviru mohla vyhýbat imunitě, kterou poskytuje složka imunitního systému označovaná jako T-lymfocyt (též T-buňky). Aby vědci pochopili, jakou hrozbu B.1.1.529 vlastně představuje, budou pečlivě sledovat její šíření v Jihoafrické republice i mimo ni.

Svět reaguje na novou variantu

Nebudeme přehánět, když řekneme, že varianta B.1.1.529 doslova vyděsila celý svět. Prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyen na Twitteru uvedla, že hodlá v úzké koordinaci s členskými státy navrhnout zastavení letecké dopravy z oblasti jižní Afriky.

K tomuto kroku již přikročila Velká Británie, Německo a Singapur. Lze předpokládat, že se přidají i další státy, byť je otázkou, nakolik může být takové opatření efektivní, neboť infikované osoby mohly do evropských zemí přicestovat v uplynulých dnech, aniž by se u nich jakkoli projevovala nákaza.

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek na Twitteru v pátek dopoledne oznámil: „S ministerstvem zdravotnictví reagujeme na šíření nové varianty viru. Od soboty bude zakázán vstup do ČR pro občany třetích států, kteří pobývali v posledních 14 dnech více jak 12 hodin v Jižní Africe, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii. Pro občany ČR, EU a držitele dlouhodobých pobytů v ČR je možnost vstupu z výše zmíněných afrických zemí jen za přísných epidemiologických podmínek. Zároveň důrazně doporučujeme, aby Češi do těchto oblastí nyní necestovali. Zatím platí do 12.12.“

Diskuze (179) Další článek: Samsung ukázal budoucnost pamětí. Připravuje moduly DDR6 i GDDR7 pro grafické karty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,