YouTube

Youtuberům skokově ubyli odběratelé. YouTube masivně promazal spam

Jste youtuber s početnou základnou fanoušků? Pak je možné, že vám během posledních dvou dnů skokově ubyl počet odběratelů. YouTube provedl masivní čistku spamových účtů a varuje, že se to projeví ve statistikách tvůrců.

Podobné čisty YouTube již v minulosti provedl a vždy znamenaly pro mnoho lidí poměrně výrazný úbytek odběratelů. Ta současná se měla odehrát mezi 13. a 14. prosincem a YouTube na ní upozornil na svém blogu. Na svém Twitteru pak ještě zveřejnil vyjádření, ve kterém píše, že nyní alespoň mohou mít tvůrci jistotu, že je sledují reální lidé.

Problém falešných účtů a botů se totiž netýká jen Twitteru, Facebooku a Instagramu, o kterých je to všeobecně známo, ale i největšího video serveru světa. Ve skutečnosti se zde nachází (nebo nacházelo) miliony spamových účtů.

Jen ve třetím kvartálu letošního roku YouTube dle svých slov vymazal 1,67 milionů účtů, které se provinily právě tím, že šířily spam. Nacházelo se na nich 50 milionů videí. Pak ještě server vymazal 7,85 milionů samostatných videí ze stejného důvodu, plus kvůli propagování nahoty, extremismu nebo ubližováním dětem. Nakonec YouTube ve třetím kvartálu vymazal 224 milionů komentářů.

Síť o sobě tvrdí, že se jí to daří čím dál lépe. Naprostou většinu, 90 %, se údajně podařilo detekovat skrze automatické systémy. I tak ale YouTube zůstává velmi oblíbeným místem pro nejrůznější extremisty, protože stále mnoho obsahu filtry projde, jak popsal tento týden Washington Post.

Prosincová čistka se nicméně týká všech tvůrců, jak velkých, tak malých. Ti drobnější si musí dát pozor, že jakmile jejich počet odběratelů klesne pod 1000, nemohou svá videa monetizovat.

Diskuze (20) Další článek: Týden Živě: Google One, děsivá státní správa, Revolut a další novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,