Na koronaviru není co diskutovat, někdo má pocit, že největší problém mají staří lidé, pak kolabují nebo umírají i mladší mezi 20 – 30 roky. Proč asi je % smrtnosti 4% (není zanedbatelná! a možné trvalé poškození zdraví je vážná věc), protože máme geneticky oslabené populace, kde se rodiče i jejich děti (dnešní alfy) cíleně celý život vyhýbali kdejaké nákaze, kontaktu s viry i bakteriemi, prodej dezinfekčních prostředků za poslední dekády láme rekordy. Navíc starší rodiče mají ve větším % děti s oslabenou imunitou, ADHD, alergiemi (kolik dnes dětí na ZŠ má alergie?, u mě to byly 2 - 4 děcka za celou dobu školní docházky v jedné třídě a na 2 dalších vyšších školách také jednotlivci, ADHD a cukrovka I. typu - 0, ale tam za celou školu pár jedinců bylo, mimochodem brýle byla také ojedinělá záležitost, každý si může dohledat na starých fotkách rodičů, třídních nebo z výletů) a tyto děti budou dál předávat své oslabené geny svým dětem. Ještě mě napadá kontakt se zvířaty (souvisí s alergiemi), nevzpomínám si, že by lidé na vesnici denně čistili kadibudku, vadilo jim, že se slepice prohánějí s kočkou po světnici ani kontakt s kozou, ovečkou, čuníkem, králíky, pejskem, co měl vlastní boudu (mít psa v bytech nepovažuji za normální – výjimku uznám u kapesních plemen a u asistenčních psů). Dnes, když se dítěti z města vysmekne koza, strachy se div nepodělá přitom ji stačí správně nadběhnout (nevidí jako člověk), chytnout za rohy a jde kam chcete. Co zabití králíka, v Německu to hospodář předváděl dětem, kteří v tom viděli skoro vraždu (jejich rodiče asi taky), takže není mrtvý – stažený – upečený králík = není dlabanec (doporučuji se špenátem / česnekem, „svíčkovou” s brusinkami nebo velmi jemnou sekanou). Proč se asi vykrmuje, aby sešel věkem? A tak je to dnes se vším, lidé ztratili skutečný kontakt s přírodou, zapomněli, že jsou na okolí stále závislí, jsou její součástí a musí si zachovat selský rozum i pokoru. Však se zase naučí, přijdou silnější a mnohem odolnější generace, u kterých bude mít koronavir smrtnost běžné chřipky (0,02%).