YouTube | Video | Hudba, filmy, seriály

YouTube testuje zařazování videí do fronty. Víme, jak si můžete novou funkci vyzkoušet

Největší portál s videy YouTube odjakživa postrádal možnost zařadit si videa do fronty a následně je přehrát. Uživatelé tento nedostatek nejčastěji obcházeli pomocí seznamů nebo rozšíření prohlížeče. Nyní YouTube veřejně testuje vytváření fronty s tím, že novinku si můžete vyzkoušet až do 10. září.

Informace o zahájení testování se objevila na Twitteru ve středu 28. srpna. Otestovat práci s frontou je možné na adrese YouTube.com/new, na které jsou zájemcům k dispozici experimentální funkce. Základní princip YouTube ukazuje v krátké animaci.

Jak otestovat frontu na YouTube?

K tomu, abyste mohli na vlastní oči vyzkoušet funkci zařazování videí do fronty, musíte nejprve navštívit stránku YouTube.com/new. Zde se pod titulkem „Vytvoření fronty“ dočtete: „Přidejte videa do fronty a nastavte si, co chcete sledovat jako další.“

Stačí klepnout na modré tlačítko Vyzkoušet, čímž si funkci aktivujete. Pokud by vás nezaujala, můžete ji na stejné stránce opět vypnout. V seznamu videí (tedy v režimu náhledů, nikoli ovšem po otevření stránky s videem) pak najdete v nabídce po tlačítkem se třemi tečkami novou možnost Přidat do fronty.

Vytváření fronty na YouTube 
Vytváření fronty na YouTube

Fronta se vytváří v podobě náhledu v pravém dolním rohu obrazovky. Po klepnutí na tuto sekci je možné měnit pořadí naplánovaných videí jejich přetažením myší, nebo můžete kteroukoli položku smazat klepnutím na ikonu odpadkového koše.

Možnost práce s frontou 
Možnosti práce s frontou

Dočkáme se novinky v ostrém provozu?

Během přehrávání videí se po pravé straně zobrazuje seznam, sestávající z videí, zařazených do fronty, ale také z těch, jež jste si někdy předtím uložili k pozdějšímu přehrání. YouTube si frontu pamatuje, takže i při zavření okna prohlížeče ji budete mít po návratu k dispozici.

Testování novinky zatím funguje pouze na webu, ale pokud bude nasazena do běžného režimu, určitě bychom ocenili možnost synchronizace fronty mezi desktopem a mobilními zařízeními. Fronta je poměrně jednoduchý a rychlý způsob, jak sledovat více videí za sebou. Proti seznamům je přidávání o něco rychlejší a celá funkce je charakterizována jako dočasný seznam.

Od dva týdny trvajícího testování si YouTube slibuje především získání zpětné vazby od uživatelů. Na jejím základě se pak bude moci rozhodnout, zda možnost zařazování videí do fronty zpřístupní všem, nebo jestli zmizí v propadlišti dějin.

Diskuze (8) Další článek: Teleskop Jamese Webba je konečně smontovaný. Fungovat by mohl za dva roky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,