YouTube

YouTube přitvrzuje tresty za urážky. Zákaz může přijít i za ty naznačené

YouTube tento týden spustil nová pravidla, která se týkají urážek na jeho síti. V rámci nich bude mazat videa, která obsahují jakékoli negativní zmínky o rasové příslušnosti, pohlaví nebo vyznání lidí. Dříve musela být urážka explicitní, aby YouTube jednal, nově ale stačí, když bude naznačená.

Je jedno, zda bude komentář mířen proti soukromým osobám nebo celebritám či politikům, trestány budou všechny urážky. Autorům, kteří by podobný obsah vytvářeli dlouhodobě, budou videa smazána a dostanou zákaz monetizace všech budoucích videí. 

Nová pravidla se týkají i naznačeného fyzického násilí, které může působit jako vyhrožování. Budou tak muset skončit praktiky nejen českých mladých youtuberů, kteří si často posílali vzkazy typu „přijď a dám ti tečku“. Takové video jim může být v budoucnu demonetizováno a nakonec smazáno.

YouTube se k novince uchýlil po dlouhodobé kritice, že urážky na své platformě nepotírá dostatečně. Pozornosti se dostal zejména případ z jara, kdy si jistý komik Steven Crowder dělal srandu na svém kanálu z novináře Carlose Maza za to, že je gay. YouTube tehdy tvrdil, že i když videa obsahují urážlivý jazyk, neporušují jeho pravidla a nechal je být. 

Až po výzvě několika aktivistů a nechápavých komentářích světových médií typu BBC YouTube videa demonetizoval. Nesmazal je ovšem, což vyvolalo další kritiku. Síť tak nakonec musela slíbit, že vytvoří nová pravidla. Těch jsme nyní svědky. 

Jako vždy u YouTube se ale nabízí otázka, jak se podaří tak ohromné množství obsahu kontrolovat. Stránka vždy slíbí, že se něco pokusí potírat – ať už propagandu teroristických organizací, nebezpečné konspirační teorie či smaže komentáře u videí s dětmi pod 13 let, ale stále se ukazuje, že všechno zmíněné je jednoduše dohledatelné. I urážky tak zřejmě zcela nezmizí. 

Diskuze (30) Další článek: Year in Search 2019: Google vyrobil tradiční dojemné video a prozradil, co jsme na něm letos hledali

Témata článku: , , , , , , , , ,