YouTube připravuje hudební službu, panika kvůli mazání není na místě

YouTube připravuje novou hudební službu a docela dost povyku vzbudila informace, že bude blokovat hudbu autorů jako Adele nebo Radiohead, protože jejich vydavatelé odmítli přistoupit na nové podmínky. Hodně oleje do ohně přilil Guardian, který doslova napsal „nezávislí umělci mohou z YouTube zmizet během pár dní“. Robert Kyncl, který má v YouTube na starosti licence, uznal, že nebudou mít smlouvy se všemi, byť by samozřejmě chtěli. O žádném mazání ze standardní dnešní nabídky YouTube ale nemluví.

Ač je samozřejmě možné, že YouTube smaže vaše video, jakmile zjistí, že si v něm pobrukujete nějakou vlastní melodii a nemáte podepsanou smlouvu s YouTube na distribuci hudby, zrovna pravděpodobné to není.

YouTube totiž připravuje novou hudební službu v placené a bezplatné podobě. Usnadní skládání videí do alb a zlepší přehrávání hudebních videí napříč různými umělci. Placená verze bude za paušál a bez reklam, bezplatná pak s reklamami. Na YouTube už funguje hudební Vevo, novinka by měla ještě více rozšířit funkce pro přehrávání hudby.

Spor, který mezi YouTube a vydavateli nastal, se týká bezplatné verze, kde si nezávislí stěžují na nerovné podmínky s těmi velkými a vznášejí obavy, že placená verze bude na okraji zájmu a jejich příjmy z bezplatné verze to nevyváží. Bez podepsaných smluv je YouTube z bezplatné verze vyřadí. Nezávislí si nyní chtějí stěžovat u soudu na nerovné vyjednávací podmínky a aby dali váhu svým problémům, uvádí, že je YouTube vymaže. 

Nepřehlédněte:

Hudba z YouTube nezmizí, YouTube nebude aktivně odstraňovat hudbu, která nemá podepsaný nějaký dokument. Pokud se ale někdo rozhodne, že příjmy ze zobrazování videa neodpovídají jeho představám a podmínky YouTube pro jinou podobu zpeněžení neodsouhlasí, může videa z YouTube odstranit.

Je opravdu možné, že YouTube jde více na ruku velkým vydavatelům a ti menší mají horší podmínky, proti čemuž se logicky brání. To je v pořádku a obrana je zcela na místě. Panika, že z YouTube zmizí hudební videa, ale potřeba není.

Diskuze (8) Další článek: Apple uvádí levnější iMac

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,