YouTube | Hudba, filmy, seriály

YouTube podkuřuje hudebníkům. Ti na oplátku nesmí službu kritizovat

Možná jste zaznamenali, že YouTube začal poslední měsíce větší mírou spolupracovat s určitými tvůrci a zejména zpěváky. Produkoval jim videa, umisťoval je na billboardy nebo tvořil jinou reklamu (Česka se to netýkalo). Tvůrci za to museli souhlasit, že YouTube nebudou kritizovat a ani se nebudou chovat jinak nevhodně. Zjistila to agentura Bloomberg.

Celá propagační kampaň YouTube měla za úkol zlepšit zlepšit vztah služby s hudebním průmyslem. Ten je, jak víme, dlouhodobě dost špatný. YouTube tak investoval několik tisíc dolarů do obsahu tvůrců hlavně hudebního obsahu, které pak propagoval dále.

Jenže tato podpora byla podmíněna tvrdou podmínku – tvůrci nesmějí na veřejnosti říct proti YouTube ani půl křivého slova. Pravidel mají více, ale zdroj agentury neuvedl jaké přesně.

YouTube se k tomu měl uchýlit mimo jiné po nedávném incidentu s režisérem Morganem Spurlockem. Toho můžete znát díky dokumentu Super Size Me, kde testoval, co se s člověkem stane, když konzumuje jenom jídlo z McDonald’s. YouTube koupil exkluzivní práva k pokračování tohoto dokumentu, ale na Spurlocka se krátce poté provalilo sexuální obtěžování, ke kterému se i přiznal. Společnost se tak rozhodla, že začne důkladně zkoumat, co „vybraní“ lidé dělají a říkají.

Dává to smysl i proto, že hudební tvůrci obecně s YouTube moc spokojeni nejsou a možnost kritiky je dost reálná. Řada z nich si pravidelně stěžuje, že výdělky na stránce jsou malé a ochrana proti pirátění špatná. Řada z nich jich dokonce v roce 2016 podepsala petici, kterou poslala americkému Kongresu a ve které prosila o zlepšení situace.

YouTube tak v prosinci 2016 najal nového pracovníka, jehož úkolem bylo zlepšit vztah firmy s hudebním průmyslem. Nakonec se mu podařilo uzavřít s vydavatelstvími nové smlouvy, díky kterým vše více méně aktuálně funguje. Společnost dokonce plánuje spustit svoji vlastní hudební streamovací službu. Jak se ale bude líbit zpěvákům, se asi nedozvíme, protože ji dost možná budou mít zakázáno kritizovat.

YouTube nedávno pozměnil design:

Diskuze (8) Další článek: Průlom v akustické levitaci: Ve vzduchu už nyní udržíme i větší objekty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,