Google | YouTube

YouTube po 17 letech existence nutí kanály, aby si vybraly unikátní @přezdívku

YouTube objevuje kolo s veřejnými uživatelskými jmény. Ta se sice už na této platformě používala, ale pro účty, nikoli pro kanály. Videosíť od října zavádí přezdívky se zavináčem pro všechny kanály. Za zavináčem tedy následuje vybrané uživatelské jméno. Stejný formát známe mj. z Instagramu a Twitteru.

Jedná se o jednotný identifikátor, kterým někoho v komentářích zmíníte, takže danému účtu vyskočí upozornění. S novým systémem i získáte krátkou adresu ve tvaru youtube/@vaseprezdivka, kterou můžete sdílet se světem.

To je z praktického hlediska zřejmě největší změna, protože každému teď budou dostupné krátké a úhledné adresy, zatímco doposud byly adresy vedoucí ke konkrétním kanálům delší a složitější. Původní adresy YouTube z pochopitelných důvodů ponechá aktivní:

  • youtube.com/c/vaseprezdivka,
  • youtube.com/user/vaseprezdivka.

Google v těchto dnech a týdnech vyzývá k tomu, abyste si svou přezdívku nastavili. Jako vždycky platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pěkné a jednoduché přezdívky mohou být rychle rozebrané. Pokud nic neuděláte, YouTube vám přezdívku nastaví sám na základě vašeho jména, přezdívky nebo názvu kanálu.

Přezdívkou včetně zavináče se budou kanály prezentovat na svých stránkách, ale také v sekci Shorts. Oproti klasickým názvům kanálů budou přezdívky unikátní. Přezdívku si vyberete v YouTube Studiu, případně na adrese youtube.com/handle, kam služba momentálně primárně odkazuje.

Mimochodem, nenechte se zmást českým překladem, který je zřejmě strojový. V originále YouTube používá výraz handle, který do češtiny překládá dvěma způsoby. Jednou jde o úchyt, podruhé o popisovač. Popisovač je významově přesnější, ačkoli si nevybavuji, že by někdy někdo o konceptu unikátního jména na sociálních sítí takhle mluvil.

youtube handle (1).pngyoutube handle (2).pngyoutube handle (3).png

Zdroje: e-mailové oznámení / YouTube | YouTube Official Blog

Diskuze (3) Další článek: Jihokorejští vědci pracují na nové generaci LIDARu. Jedním pohledem zmapuje celý prostor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,