Your Uninstaller: zbavte se nechtěných programů

Standardní nástroj pro odebírání programů ze systému Windows má několik nevýhod. Nejvýrazněji se projevuje tím, že je pomalý a spoléhá na kvalitu odinstalačních procesů jednotlivých aplikací. Tyto nedostatky pomůže odstranit Your Uninstaller, který zároveň nabízí několik dalších užitečných pomůcek.

Plusy / minusy
+ rychlost
+ kontrola zbylých součástí
– doplňky

Your Uninstaller je zajímavý nástroj, který tedy nahrazuje standardní pomůcku Přidat/Odebrat programy. Pracuje ve dvou režimech. Základnímu režimu se příliš věnovat nechci. Myslím, že úplný začátečník takový program používat nebude, kdokoli jiný pak ocení, když mu program nabídne všechny svoje funkce, nikoli jen seznam programů a tlačitka pro odebrání vybraných aplikací ze systému.

 

Základní rozhraní programu

V pokročilém uživatelském rozhraní tedy Your Uninstaller nabízí v seznamu aplikací barevné rozlišení těch nejnověji nainstalovaných, resp. těch, které se v systému objevili od posledního spuštění programu. Objevuje se také nástrojová lišta pro snadné spouštění doplňkových nástrojů, což ale není tak podstatné, protože všechny funkce najdete i v programové nabídce.

Pokročilé rozhraní barevně odlišuje nové aplikace

Odebírání programů maže záznamy v registru

Odebírání programů ze systému je realizováno pomocí průvodce, kterého vyvoláte výběrem aplikace ze seznamu a stisknutím tlačítka pro její odebrání. Your Uninstaller zobrazí základní statistické informace o programu, jako je obsazené místo, datum instalace a posledního použití, pokud jsou dostupné tak číslo verze, informace o autorovi atd. Samotný proces odebírání pak spustí odinstalační nástroj vybrané aplikace. Po jeho ukončení Your Uninstaller projde registr a složku programu, kde vyhledá informace a soubory, které odinstalační nástroj neodstranil.

První krok průvodce odebráním programu a statistika

Uživatel má následně možnost zvolit, které z již nepotřebných položek chce odstranit. Možnost volby ponechání některých souborů je důležitá, protože mnohdy odinstalujete ze systému hru, která v programové složce ponechá uložené pozice. Ty si pak můžete chtít zkopírovat do záložního umístění.

Seznam položek, které odinstalační proces zanechal v systému

Zálohování nastavení

Další užitečnou funkcí nástroje Your Uninstaller je kontrola seznamu programů, které se v nabídce pro odebrání vyskytují. Jestliže v minulosti některý odinstalační proces z nějakého důvodu ponechal chybný odkaz v tomto seznamu, může jej Your Uninstaller odstranit. Automaticky najde špatné instalace a odstraní nepotřebné soubory. Pomocí funkce Advanced Uninstall můžete ze systému odstranit i programy, které nejsou vidět v seznamu. Stačí zadat alespoň část názvu takového programu.

Your Uninstaller umožňuje vytisknout seznam instalovaných programů, případně tento seznam zobrazit v textové podobě, kterou můžete uložit do souboru nebo pomocí schránky zkopírovat do jiné aplikace. Odinstalační informace lze zálohovat do souboru REG. Ten lze pak použít pro obnovu přímo v programu, případně i přímo v systému. Informace lze do registru vložit jednoduše i z Průzkumníka nebo jiného souborového manažeru.

Doplňky pro čištění disku a systému

Z dalších funkcí vám Your Uninstaller nabízí odebrání HotBaru, tedy doplňkové nástrojové lišty pro Internet Explorer, která často dělá nepříjemnosti mnoha uživatelům, kteří si ji leckdy nevědomky nainstalují s nějakou jinou aplikací. Další nástroje jsou v Your Uninstalleru dostupné jako tzv. moduly. První z těchto modulů umožňuje měnit seznam aplikací, které jsou spouštěny ihned po startu systému. Pokud vám některé vadí, jednoduše jejich automatické spuštění zrušíte odstraněním fajfky ze zatrhovacího políčka.

Seznam programů startujících po spuštění systému

Modul Disk Cleaner si poradí s dočasnými a nepotřebnými soubory na pevném disku. Nejenom ve složce Temp vznikají soubory, které časem zbytečně zabírají místo. Mnoho aplikací vytváří záložní kopie používaných souborů nebo dokumentů, které pak z nějakého důvodu po sobě neodstraní. Disk Cleaner nabídne seznam souborových přípon, případně názvy souborů a umístění, která bude prohledávat. Nalezené soubory pak na požádání z disku odstraní.

Názvy zbytečných souborů můžete docela dobře specifikovat

Pokud vám nevyhovuje úprava položek v nabídce Start pomocí standardních nástrojů ve Windows, pak opět můžete využít Your Uninstaller. Rozlišuje seznamy dostupné pro všechny uživatele, nebo jen pro konkrétního přihlášeného. Posledním modulem z nabídky doplňkových nsátrojů je IE Menu Manager. Jak již název napovídá, poslouží vám k odstranění položek v kontextové nabídce Internet Exploreru. Ta je často zamořena různými zbytky po download managerech a podobných programech, které se ne vždy zcela správně odinstalují. Your Uninstaller pak nabízí účinný lék.

Celkově považuji Your Uninstaller za jeden z nejlepších programů ve své kategorii. Je velmi rychlý, zbylé záznamy po odinstalaci programů odstraňuje opravdu spolehlivě. Doplňkové nástroje jsou spíše jen jakýmsi bonusem k dobru, specializované programy zvládají jejich funkci přeci jen o něco lépe. Pokud však často zkoušíte různé sharewarové aplikace, lze Your Uninstaller jen doporučit. Pomůže vám tak udržet operační systém o něco déle v dobré kondici.

Your Uninstaller 2006 5.0.0.338
Pomůcka pro odebírání programů ze systému
web www.ursoftware.com
stáhnout Gigamania.cz
cena 39,99 USD

Diskuze (15) Další článek: Druhá porce hostesek z CeBITu aneb nejen Němkami živ je člověk

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,