Yamaha CRV6416S: rychlopalba CD

Potřebujete rychlou mechaniku pro zápis a přepis CD?
Potřebujete rychlou mechaniku pro zápis a přepis CD? Momentálně existují na trhu dvě varianty: 8rychlostní zápis a 2rychlostní přepis nebo 6rychlostní zápis a 4rychlostní přepis. Přičemž první mechanika zvládá čtení rychlostí 20×, zatímco druhá o 4 méně. Druhá varianta má především své cenové kouzlo – je řádově o 5 tisíc korun lacinější. Představitelem druhého typu rychlé mechaniky je Yamaha CRW 6416 S, které je věnován tento první pohled.

Smažba za 12 minut
Mechanika je nabízena pouze pro sběrnici SCSI (konkrétně SCSI-2 neboli Fast), a to v interním provedení. Externí provedení vyřešil dodavatel pomocí boxu. V porovnání s interním je o 1 800 korun dražší. Součástí dodávky je software WinOnCD verze 3.6, doplněný programem PacketCD verze 3.0. Mechanika je určena pro systémy Windows 9× a NT 4.0. Je vybavena vyrovnávací pamětí 2 MB. Instalace je bezproblémová a včetně nainstalování programu zabere asi 12 minut. To je mimochodem také přibližná doba, kterou potřebujete k vytvoření CD při rychlosti zápisu 6×.

Čtení 2+
Průměrná naměřená přístupová doba při čtení se pohybovala okolo 155 ms. To je vcelku překvapivé, neboť výrobce udává hodnotu 180 ms. Mechanika četla data rychlostí 2 127 kB/s, což odpovídá přibližně rychlosti 13,5×. Při čtení používá kombinovanou rychlost otáčení a je tak schopna zabezpečit větší datový tok v porovnání s mechanikami používajícími pouze konstantní úhlovou rychlost.

6× bez certifikace?
Na zápis šestinásobnou rychlostí doporučuje výrobce použít médií určených pro rychlý zápis. Mimo značku Yamaha (což je dodávané médium) byl zápis úspěšně vyzkoušen na médiích TDK a Verbatim. Průměrný čas zápisu plného CD včetně TOC byl 13 minut a 25 sekund. V případě 4× přepisu byla použita média Yamaha, HP a BTC; průměrný čas přepisu 19 minut a 50 sekund.

Mechanika se chovala stabilně a spolehlivě, přičemž při pálení bylo možno s počítačem pracovat bez zvláštního omezování. Zapisovaná data byla i při 6násobné rychlosti čtena z disku IDE. K měření byl použit počítač s procesorem Pentium II na 350 MHz, osazený 128 MB paměti a SCSI řadičem Adaptec AHA 1505. Mechanika byla testována pod systémy Windows 98 a Windows NT 4.0.

Rychle za levný peníz
Hlavní předností mechaniky je kombinace rychlého zápisu a přepisu při zachování rozumné rychlosti čtení a především akceptovatelné ceny. Navíc představuje více výkonově vyváženou variantu. Kladete-li ovšem důraz na rychlost zápisu, přepis není kritickým hlediskem a jste-li ochotni připlatit, pak směle zakupte mechaniku pro 8rychlostní zápis.
interní mechanika CD-ROM se zápisem a přepisem CD
Yamaha CRV6416S
Zdroj: Zero, Praha
Telefon: (02) 71 00 01 11
Cena: 11 000 Kč bez DPH
13 420 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: rozhraní SCSI-2, čtecí rychlost 16×, zápisová rychlost 6×, přepisovací rychlost 4×, průměrný čas přístupu 180 ms, vyrovnávací paměť 2MB, software WinOnCD 3.6 a PacketCD 3.0, 1× CD-R médium, 1× CD-RW médium
Zdroj: Computer
Diskuze (3) Další článek: Rychlejší tisk na Windows NT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,