Yahoo Radio

Nedávno se však objevilo rádio, které je čistě internetovou záležitostí - na žádné frekvenci ho nenaladíte.
Počet rádií, které svoje vysílání pouštějí živě do internetového éteru bych odhadl minimálně na několik set. Nedávno se však objevilo rádio, které je čistě internetovou záležitostí - na žádné frekvenci ho nenaladíte.

Za projektem stojí společnost Yahoo, provozující katalog stejného jména a spoustu dalších služeb spojených s jejich portálem.

Pro poslech je nutný počítač na kterém lze spustit přehrávač Real Player G2, tedy Pentium 90 s 16 MB paměti. Kvalita zvuku při 33,6 kb je až překvapivě vysoká, zvuk nemá klasický kovový přízvuk jako jiné záznamy ve formátu Real Audio. Přehrávání je rovněž plynulé a bezproblémové.

Internetové Yahoo Radio nabízí celkem deset žánrů, od klasiky přes folk a country, 60 léta, pop k například jazzu.

Při prvním spuštění se musíte registrovat do Yahoo služeb. Svoji registraci pak můžete používat také pro přístup do internetových her, které Yahoo ze svého portálu rovněž provozuje.

Samotné přehrávání je řešeno v okně prohlížeče ve kterém můžete přepínat hudební kanály, ovládat hlasitost a samozřejmě - vidíte reklamu. Celý systém, stejně jako většina současných internetových projektů, je zdarma a měl by na sebe vydělat především reklamními bannery a trochu nezvykle i mluvenou reklamou, kterou čas od času při poslechu musíte vyslechnout.

Bylo jen otázkou času kdy se podobný projekt objeví, ale domnívám se, že svoji dobu přeci jenom předběhl. I při rychlosti 56,7 kb máte na výběr jenom dvě možnosti - surfovat nebo poslouchat rádio. Obojí lze za současného stavu techniky skloubit velice těžko. Díky ne zrovna příznivým tarifům Telecomu se něčemu takovému může plně oddat pouze opravdový příznivec internetového broadcastingu. Tato služba tedy zatím zůstává určena především šťastlivcům s velmi rychlým a nejlépe pevným přístupem. Na druhou stranu - je vůbec o co stát? Jaké skutečné přednosti má internetové rádio oproti lokální stanici? Analogové vysílání je pořád kvalitnější a hlavně - je zdarma.

Diskuze (2) Další článek: Snadné dokončování názvů souborů v příkazové řádce

Témata článku: , , , , , , , , , ,