Yahoo nabízí vlastní plugin pro prohlížeče a mobily

Dlouhé měsíce se spekulovalo o tajemném projektu Axis od Yahoo. Tamtamy bubnovaly, že by to mohl být nový webový prohlížeč. Nakonec je to ale jen doplněk pro desktopové prohlížeče, který usnadní přístup k vyhledávači Yahoo a synchronizuje stránky z iPadu a iPhonu. 

Jako vyhledávač funguje speciální lišta v dolní části monitoru a postupným psaním zobrazuje náhledy, jež mají něco společného s hledaným slovem. Stačí tedy, abyste začali psát slovo „počasí“ a na liště ihned uvidíte meteorologické weby. To vše bez toho, abyste museli opouštět stránku, na které se zrovna nacházíte.

axis.png
Axis jako vyhledávač – do spodní lišty stačí zadat počasí a Yahoo (vlastně Bing) najde odpovědi v podobě náhledů

Zní to skvěle, ale Yahoo je americký vyhledávač, relevance při hledání českých témat tedy často není ideální a Axis vrací náhledy zahraničních webů. Počasí na ukázce výše ale prošlo bez problémů.

Synchronizace Axis zatím funguje jen na jablečné platformě. IPad, iPhone a webový prohlížeč si navzájem synchronizují obsah, a pokud jste si například uložili záložku v počítači, není problém ji otevřít na cestě v iPhonu. Stejně to funguje i naopak.

Nakonec má Axis ještě osobní stránku. Ta není v oblasti prohlížečů ničím novým, Axis ale zachází trochu dál. Svou domácí obrazovku můžete mít sestavenou z často navštívených stránek, záložek, oblíbených webů či doporučení autorů. Také zde lze přepínat mezi přístroji. Jedná se v podstatě jen o webovou stránku, která se pak načte na každé kapesní „krabičce“.

Ačkoliv začínal Axis jako zbloudilá zpráva o příchodu nového prohlížeče, nakonec je vše jinak. Prozatím netušíme, co přesně Yahoo tento krok přinese, jako plugin ale Axis funguje skvěle a nabízí určité novátorské prvky, které by si mohli vzít k srdci i Microsoft či Google. Českému uživateli ale nabídne omezené služby.

Diskuze (2) Další článek: Staňte se prvním majitelem Samsungu GALAXY S III

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,