Yahoo! klesl zisk o 80 procent, propustí dalších 700 lidí

Americká internetová společnost oznámila své hospodářské výsledky za poslední fiskální čtvrtletí. Podle očekávání analytiků i akcionářů klesl meziroční čistý zisk firmy o zhruba 80 procent na 118 milionů amerických dolarů. V návaznosti Yahoo! ve zprávě uvedlo, že hodlá propustit dalších 700 interních zaměstnanců.

Ještě před rokem firma vykázala zisk ve výši 537 milionů dolarů. Tržby za aktuální tři měsíce poklesly o celkových 13 procent na necelé 1,6 miliardy dolarů. I přesto akcie Yahoo! v posledních měsících posilují. Způsobilo to zmiňované očekávání špatných výsledků, firma se však odkazuje na plánované restrukturizační změny, které budou mít za násladek výrazné finanční úspory. Hodnota akcií se nyní pohybuje nad 14 dolarovou hranicí, ještě v prosinci přitom akcie klesly pod 9 dolarů.

Mezi jedno z opatření patří i další vlna propouštění. Na loňský odchod 1600 zaměstnanců nyní naváže dalších 700 lidí, což je zhruba 5 procent celkové pracovní síly. Současná výkonná šéfka Yahoo! Carol Bartzová se snaží o zredukování a zefektivnění interních procesů. Do funkce byla na přelomu roku jmenována jako krizová šéfka. Valnou hromadu firmy zaujaly její výsledky v softwarové firmě Autodesk, kam přišla rovněž řešit krizi a optimalizovat vnitřní procesy. Některé změny Bartzová oznámila už v březnu.

Analytici do budoucna vzhlíží s poměrným optimismem. Firma je údajně nasměrována na dobrou cestu a počítá s novým finačním plánem. Někteří odborníci přitom obrací pohled na oznámenou možnost spolupráce s Microsoftem, který z veliké části zavinil loňský pokles akcií. Podle posledních dostupných informací by obě firmy měly zájem o vzájemné výpomoci a spolupráci v oblasti internetového vyhledávání a reklamy.

Diskuze (2) Další článek: Google O3D – akcelerovaná grafika uvnitř prohlížeče

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,