Spekulace | Počítače | Xiaomi

Xiaomi jde do stolních počítačů. Zatím to vypadá na opatrný start se dvěma modely

Xiaomi už pár let prodává notebooky a teď se chystá na příbuznou kategorii – stolní počítače. Premiéra měla proběhnout už 1. prosince, ale na poslední chvíli byla nejen tato akce zrušena kvůli úmrtí bývalého čínského prezidenta. Nicméně první vzorky už byly na cestě k testerům, takže se jejich fotky a základní parametry dostaly na veřejnost.

První stroj půjde proti mini PC jako jsou Apple Mac Mini nebo Intel NUC. Staví na procesoru AMD Ryzen 6800H a integrované grafice Radeon 680M, které doplňuje operační paměť 16 GB RAM a 512GB SSD disk. Cena má být stanovena na 3999 yuanů, což by mohlo být cca 16 tisíc korun.

Druhý model se pravděpodobně jmenuje Xiaomi Host Mini PC a vidíme z něj pouze skříň, takže o výbavě nevíme vůbec nic. Nicméně instalovaný zdroj s pouze 100 W ukazuje na úsporný, tedy spíše méně výkonný hardware. Rozhodně zde nelze počítat s výkonnou grafikou, nečekejme tedy herní stroj. Ale je možné, že jde pouze o základní konfiguraci.

Xiaomi má bohatou praxi v obsazování nových odvětví spotřební elektroniky – přijde s povedeným designem, dostatečnou kvalitou, nízkou cenou a konkurenti mají problém. Nicméně o prvních desktopech zatím víme příliš málo, než aby se dalo cokoliv usuzovat. Stejně tak není jasné, zda se dostanou mimo domovskou Čínu, nebo dokonce až do Česka. Mi Notebooky se tu v minulosti objevily, ale dnes je u nás prakticky nekoupíte.

Zdroj: Weibo (via WCCF tech)

Diskuze (35) Další článek: Apple naskakuje na rozjetý vlak s obrázkovou umělou inteligencí. Zatím sází na open source Stable Diffusion

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,