Xara Menu Maker – snadnost a jednoduchost

Pokud jste někdy vytvářeli dynamická menu nebo prostě jakékoli nabídky, pak víte, že někdy dá dost práce vytvořit menu tak, aby s na něj dalo dívat. Xara nyní přichází s nástrojem Menu Maker, o co se tedy jedná?
Pokud jste se setkali s nástrojem Xara Web Style, pak jistě poznáte, že společnost Xara vlastně jen vyňala část tohoto balíku a trochu ji upravila, aby byla použitelná jako samostatný program pro tvorbu nejrůznější navigačních lišt pro on- i off-line prezentace. Prostředí programu je skoro stejné jako u Xary Webstyle, podobně jako všechny funkce Menu Makeru spolu s rozšířeními pro Macromedia Dreamweaver a Microsoft FrontPage umožňujících používat služby Xara Menu Makeru z prostředí těchto WYSIWYG HTML editorů. Definování dynamických navigačních menu využívajících kaskádových stylů, DHTML prvků a Javascriptu funguje jako u Webstyle pouze z připravených předloh, které obsahují jak grafiku pro jednotlivá menu, tak i jejich nastavenou strukturu většinou včetně rollovers/mouse over efektů.

Vlastně lze celé navigační menu vyrobit za pár minut na několika kliknutími myší, další čas ale strávíte vypisováním jednotlivých položek v menu. Celý balík Xara Menu Makeru obsahuje okolo úctyhodných 250 dynamických menu několika typů (vertikální nebo horizontální), tvarů, velikostí a barev sdružených do 80 skupin. Libovolné z hotových navigačních menu můžete navíc použít jako defaultní vzor pro pozdější menu, vzorová předloha zachovává jak texty v menu, tak i některé jeho další parametry.

Práce v prostředí Xara Menu Makeru je opravdu rychlá a pohodlná, ale stejně jako v případě Xary Webstyle postrádá jakoukoliv kreativitu, neboť vše se vybírá z předem připravených předloh a v žádném případě nemůžete ovlivnit základní grafický design navigačního menu. Hotová dynamická menu bohužel nefungují v současné verzi prohlížeče Opera (klasické navigační lišty ano). Cena Xara Menu Makeru 19 USD je celkem slušná. 15denní trial verze Xara Menu Makeru obsahuje pouze několik grafických předloh jednotlivých menu, což ale nijak nebrání tomu program si důkladně otestovat. Instalační soubor trial verze programu má velikost 4,75 MB a můžete si ho stáhnout na stránkách programu, kde naleznete několik dalších informací včetně stránky s několika příklady, co vše se dá vytvořit pomocí tohoto nástroje.

Váš názor Další článek: MIDI též k notebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,