WWDC 2014 už za týden: co nám Apple ukáže?

Pondělí 2. června bude pro fanoušky nakousnutého jablka prvním letošním svátkem. Očekávají se především softwarové novinky, třeba nás ale Apple překvapí i novým železem.
Kapitoly článku

Červen bude i letos patřit prezentacím a konferencím velkých firem. O zahájení se postará Apple, následovat jej budou Microsoft, Sony a také Google se svým I/O. Mezi tím se navíc odehraje herní konference E3.

Apple v posledních letech na WWDC ukazuje především software. Premiéry si zde odbyly poslední verze iOS i OS X. V minulosti zde Steve Jobs ukázal i iPhone, pro mobilní zařízení však Apple pořádá samostatné akce. Zato zde však tradičně představuje Macbooky a na loňském WWDC měl premiéru i nový Mac Pro. Čeho se tedy od Applu můžeme dočkat letos?

wwdc14-logo.jpg

2.6. v 19:00

Vývojářská konference se tradičně koná v Moscone Center v San Franciscu. Pro veřejnost je nejdůležitější úvodní dvouhodinová keynote, na které bývají představovány novinky v portfoliu Applu. Následující čtyři dny budou určeny pro vývojáře, pro které zde budou nachytány specializované přednášky a workshopy. Celkem jich má být více než sto pod vedením tisícovky inženýrů a vývojářů z Applu.

Ke stálicím z vedení Applu jako je Eddy Cue, Craig Federighi a také CEO Tim Cook by se letos mohl na pódiu zastavit i Jimmy Iovine a Dr. Dre, kteří by se podle spekulací měli zapojit do vedení Applu. To vše po odkoupení společnosti Beats, které je velmi pravděpodobné, avšak oficiálního potvrzení se ještě nedočkalo.

V souvislosti se spekulacemi, které se internetem šíří už pěknou řádku měsíců, předběhl Samsung se svou akcí Apple o dva dny. Jihokorejci by totiž měli ve středu 28.5. představit další zařízení určené pro sport a fitness.

Připomeňte si poslední tři ročníky WWDC:

OS X 10.10 (velmi pravděpodobné)

Pokud se Apple bude podle očekávání držet stejného rozpisu jako minulý rok, čeká nás premiéra desktopového systému OS X. Minulý rok dostal především nový název, jenž už nemá souvislost s některou z kočkovitých šelem. Letos by na řadu měl přijít nový design. V duchu pomalého sjednocování mobilního iOS a stolního OS X se pravděpodobně bude jednat o stejný styl, do něhož Jony Ive převlékl iOS 7.

OSX11-Concept3.jpg
Jeden z konceptů iMessage v OS X 10.10

Nemůžeme zatím očekávat razantní změny jako je kompletní přepracování pracovní plochy. O nahrazení tohoto základního prvku Launchpadem se spekulovalo již ve verzi 10.7, naštěstí ale nic takového vývojáře v Applu nenapadlo.

Kromě designu bychom však rádi v novém systému viděli některé nové funkce, které by usnadnili jeho používání a také kooperaci s iOS či dalšími Macy:

Siri

OS X v současné době umí převádět hlas na text, avšak neporadí si s jeho analýzou. Hlasová asistentka by se prý měla přidat právě v této verzi.

AirDrop mezi OS X a iOS

AirDrop je perfektní funkce pro rychlé sdílení dat mezi dvěma Macy. Do OS X byla integrována už ve verzi 10.7 Lion. Minulý rok také společně s iOS zamířila na iPady a iPhony. Trochu nesmyslně však zatím chybí možnost posílat data pomocí AirDrop mezi iOS a OS X. Snad se dočkáme letos.

Control Center

Rychlé ovládání, které si iOS vypůjčil z Androidu, by bylo praktickým doplňkem i na desktopu. Podle některých spekulací by mohlo nahradit Dashboard, což je v jablečném systému virtuální plocha určená pro widgety.

iPhoto.jpg
Takto by mohlo vypadat iPhoto v novém OS X

Pro vývojáře by mohl být nový OS X 10.10 dostupný ke stažení několik dnů po představení na WWDC, mezi běžné uživatele se potom pravděpodobně dostane na podzim. Zaspekulovat si můžeme i o názvu systému. Bude Apple pokračovat v tradičním verzování s logickým 10.10 nebo bude nový design natolik velkou změnou, že se rozhodne povýšit na OS X 11? Nebo snad OS XI?

Jisti si tak můžeme být pouze datem představení a také cenou systému. Od loňského roku totiž Apple svoje systémy – ať už mobilní nebo desktopový nabízí zdarma.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,