Windows XP Media Media Center Edition s ochranou proti kopírování

Microsoft již dříve představil koncept multimediálního systému s označením Freestyle, který kombinuje televizi, video a normální počítač. Jak se ale ukazuje, filmy zaznamenané na tomto systému budou zamknuty na konkrétní počítač a nebude možné je přehrát na jiném stroji.
Na americký předvánoční trh přijdou nové počítače od HP a Samsungu, které budou vybaveny novým operačním systémem Windows XP Media Media Center Edition, dříve známým pod označením Freestyle. Tento systém má kromě běžných Windows XP i program s výraznějším rozhraním pro sledování s delší vzdálenosti, na kterém se ovládají multimediální funkce – přehrávání písniček, filmů, sledování DVD a televize. Počítač se může ovládat i dálkovým ovladačem a je tak schopen nahradit televizi.

Ačkoli jsou tyto počítače dle svých výrobců určeny především pro studenty se zvýšenými nároky na úsporu místa, nemají zrovna studentskou cenu, prodávat se budou od 1500 dolarů do 2000 dolarů. V základní sestavě počítače od HP bude nejméně 2GHz Pentium 4, 512MB RAM, 100GB a větší disk, a DVD+R/RW a CD-ROM mechaniky, 64MB Nvidia GeForce 4, zvukovka Creative Labs Audigy, 5 USB 2.0 a 2 FireWire porty a externí reproduktory. Navíc je na čelní straně počítače i integrovaná čtečka pro šest různých druhů paměťových karet a tlačítka pro rychlý na jednotlivé multimediální funkce. Provedením je počítač v kombinaci tmavě šedé a hliníku.

Sestava od HP, klikni pro větší verzi s lepší čitelností popisků

To, co budí především rozpaky, je ale zabudovaná ochrana proti kopírování zaznamenaných pořadů. To, co si nahrajete z televize do souboru totiž zpětně přehrajete jen na daném počítači, nemůžete si ten soubor vzít a pustit si ho jinde. Operační systém Windows XP Media Media Center Edition navíc nebude zpočátku k dispozici pro běžnou instalaci na normální počítač, bude se dodávat jen v OEM verzi spolu s hardwarem.

Bohužel právě tato omezení značně zkomplikují rozšíření systému a postaví jej na vedlejší kolej. Zvláště v době, kdy pro stejné funkce nemusíte tolik investovat. Proti běžnému počítači stačí přidat navíc ATI All-in-Wonder Radeon 8500, který má stejné funkce – dálkové ovládání, televizi, záznam videa – jen tam není integrované rozhraní ve stylu Windows XP.

Systém Windows XP Media Media Center Edition se tak zřejmě stal obětí politických jednání, kde se Microsoft snaží proniknout do Hollywoodu se svými kompresními formáty a systémy pro ochranu autorských práv. Proto musel zapnout ochranu přímo v systému, aby neměl nevýhodnou pozici při jednání.

Nicméně i pokud se třeba rozhodnete systém Windows XP Media Media Center Edition bojkotovat, nemusíte dělat vůbec nic. Bude mít poměrně pomalý start, jak bude postupně nasazován v jednotlivých zemích a tedy jeho případná cesta do České republiky na sebe jistě nechá čekat.

Diskuze (9) Další článek: Konec prodejce nelegálního zboží přes internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,