Windows XP a 2000 obsahují závažnou bezpečnostní chybu

Ve starších operačních systémech Microsoftu, které jsou ale stále masově používány, byla objevena závažná chyba, která umožňuje útočníkovi vniknout do napadeného počítače. Chyba se konkrétně týká systémů Windows 2000 Service Pack 4, Windows XP a Windows Server 2003. Windows Vista v ohrožení nejsou.

Chyba je vázaná na multimediální přehrávač QuickTime a knihovnu DirectX. Pokud jeho prostřednictvím dojde k otevření souboru se zvláštním kódem, může útočník ovládnout daný počítač zvenčí. Microsoft zatím nevydal záplatu na tuto chybu, ale intenzivně na ní pracuje. Chcete-li mít jistotu bezpečnosti, můžete buď dočasně odinstalovat přehrávač QuickTime, nebo sjednat nápravu úpravou registrů – ve druhém případě stačí navštívit speciální stránku Microsoftu, kde je návod jak registr upravit ručně nebo i odkaz na webovou aplikaci, která vše udělá za vás.

Jako vždy je ale nejúčinnější ochranou počítače zdravý rozum. Pokud vám přijde podezřelý e-mail od nedůvěryhodného odesílatele s nějakým multimediálním souborem, jednoduše jej neotvírejte. A pokud už byste měli toto nutkání, nepoužívejte k tomu QuickTime.

Diskuze (73) Další článek: Czech Computer (czc.cz) představuje nové logo

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,