Windows XP – váš nový pán nebo otrok? (I.)

Nový operační systém od Microsoftu je významnějším přelomem, než si myslíme.
Na konci října spatřil světlo světa – za nebývale silných mediálních nástrojů a následovaný nebývale silnou reklamní kampaní, jakou Microsoft neprovedl od doby Windows 95 – nový operační systém nazvaný Windows XP. Věnovali jsme mu na Živě už několik článků; přesto se pokusím ještě o jeden, o rozsáhlé, dokonce několikadílné shrnutí tohoto fenoménu ze všech stran. A proč? Protože Windows XP jsou (resp. budou, pokud se masově ujmou) nesrovnatelně větším posunem, než jaký jsme mohli vnímat u jakéhokoli staršího OS od Microsoftu. Windows XP už nejsou jenom nějakým fundamentem, základem pro další programy a produktem plnícím základní obslužné funkce počítače a návazných aplikací; Windows XP se mohou stát vaším otrokem – a také se mohou stát vaším pánem.

Na Windows XP jsou vlastně nejméně zajímavé jejich nové funkce, zejména ty, které se týkají uživatelského rozhraní. To vypadá jako „hezčí skin“ starých Windows a sem tam něco přibylo. Pokud by měl uživatel soudit jenom z toho, „co je nového a co je vylepšeného“, lze se ztotožnit s některými názory – „a je to jasné, Windows 2000 budou sedět na mém desktopu do skonání světa“. Řada uživatelů je zklamaná z nových funkcí Windows XP. Jenomže kromě jedné změny v budoucnu, a tou je rozpoznávání řeči, upřímně řečeno neočekávám nějaký další průlomový pokrok v operačních systémech – ne že bych si jej nedokázal představit, ale že to je nereálné z pohledu současných technických možností výrobce OS, výrobce hardware či peněženky uživatele. Je to jako u automobilů – jistě bychom si dovedli představit naše pohyblivé miláčky stonásobně krásnější, funkčnější, výkonnější (a levnější), ale víme, že vývoj bude evoluční a že automobily – stejně jako operační systémy – už mají důvod být nahrazovány v okamžiku skutečného zastarání. (Zastaráním operačního systému myslím případ, kdy OS už nestačí novým možnostem nového hardware nebo pokrokům v aplikacích, kterým už neposkytuje dostatečný „podvozek“ pro jejich požadavky).

Je zajímavé, že přidávání funkcí k OS je současně požadováno a odmítáno. Důvod požadování je jasný, důvod odmítání ale také – Microsoft je v takovýchto případech nařknut, že „přilepuje“ k programu, který má být jenom základnou¸ jakési hotové programy, a tím vlastně účinně likviduje jakoukoli softwarovou firmu, která by se pokoušela o tvorbu těchto či podobných programů na komerčním základě. Je to složitý spor a bez dalšího dokazování (neboť to příliš nepatří do tohoto článku) bych uvedl názor, že antimonopolní úřad, který nad Microsoftem bdí, musí u každého tohoto případu rozhodovat a posuzovat individuálně. Například asi nikdo nemůže namítat nad technologií ClearType, která slouží k podstatně lepší čitelnosti textů na LCD monitorech – to je zcela jasná „bazální“ funkce OS, navíc nesmírně potřebná, protože LCD monitory své CRT předchůdce postupně vytlačí. Daleko kontroverznější je ale přibalení mediálního přehrávače (MediaPlayeru) způsobem, že se tento produkt stává vlastně neodstranitelným z Windows. Nejde jenom o přehrávání AVI klipů, ale tato oblast je nesmírně rozsáhlá a různí uživatelé, od domácích po profesionály, mají velice různé potřeby a jeden produkt je nikdy neobsáhne; proto musí být dán prostor i jiným.

Stručně zhodnoťme další novinky Windows XP. Tzv. Compatibility mode je šikovné „udělátko“, které by mělo zabránit nemožnosti spouštění programů, jež rozpoznávají verzi operačního systému a podle ní se buď spustí nebo nespustí (praxe zatím ukazuje, že to vcelku funguje, ale pár výjimek existuje). Rovněž velice přínosná jsou tvrdší pravidla tvorby ovladačů, protože s nimi bývají největší problémy a velkou část pádů předchozích verzí Windows mají na svědomí právě ony. Stejně tak nelze namítat ani slovo vůči podpoře FireWire nebo vysokorychlostního Internetu, popřípadě možnosti propojovat počítače bezdrátově (standard 802.11b) – to je právě případ typického zastarání operačního systému.

Už složitější to je s Windows Messengerem – je to opět pokus Microsoftu „zkonsolidovat“ (čti „dostat pod svá křídla“) velice široký a pestrý svět interaktivní komunikace. Více k tomuto tématu dále. Z podobného soudku je práce s obrázky, s „digitální temnou komorou“ – i zde jsou požadavky uživatelů velice pestré, od amatérů po profesionály, a jediný program jim rozhodně nemůže vyhovět. Microsoft samozřejmě může dodat do Windows jednoduchý program, jakýsi „Paintbrush“ pro digitální fotografii, ale rozhodně musí zůstat prostor pro další výrobce těchto produktů, zejména pro profesionály.

Shrnuto v jedné větě: nově přibalené produkty nejsou ničím přelomovým – dají se získat zvlášť, a to jak v různých freewarových verzích spíše nižší kvality, tak jako profesionální komerční a často i docela drahé produkty; určitě nejsou důvodem pro upgrade. Na druhé straně podpora nových technologií tímto důvodem mohou být a určitě hlavně v budoucnu budou daleko akutnějším důvodem, jak se bude rozšiřovat FireWire, bezdrát nebo LCD projektory.

Zítra: jedná se u umožnění nových služeb, nebo o získání kontroly?

Diskuze (43) Další článek: AMD uvádí Athlon XP 1900+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,