Windows XP – radost pro přetaktovávače?

Je známo, že systém Windows XP má vylepšenou správu napájení proti předchozím systémům. Díky systémové podpoře nejen vydrží notebooky déle, ale i stolní počítače mají s Windows XP chladnější procesory.
Pro každého, kdo se honí za nejnižší teplotou procesoru počítače je velmi důležité účinné chlazení. I pro běžný nijak nepřetaktovávaný procesor se pro prodloužení životnosti více než doporučuje účinné chlazení. Stejně jako existuje řada chladičů s ventilátory či systémy vodního chlazení, existují i utilitky na softwarové chlazení počítače.

Těchto utilit je poměrně mnoho, známé jsou například CPUCool, CPUidle a řada dalších. Jejich funkce spočívá v zastavování procesoru v době jeho nečinnosti pomocí instrukce HLT. Místo toho, aby tedy procesor běžel naprázdno, neběží vůbec. Při práci si toho nijak zvlášť nevšimnete, protože tyto utilitky běží s nízkou prioritou a pokud je potřeba výkon procesoru, jde chlazení stranou. V praxi při běžné kancelářské práci ale běžně teplota procesoru dosahuje okolní teploty ve skříni. Je to tedy velmi užitečné.

Ukryto zrakům je ale to, že tuto softwarovou podporu chlazení má i přímo systém Windows XP. Všiml jsem si toho při přepnutí z Windows XP na Windows 98, kdy teplota procesoru neodpovídala době od zapnutí počítače, byla i bez podpůrných pomůcek poměrně nízko. V praxi ale Windows XP chladí procesor stejně jako již zmíněné sharewarové utilitky. Díky systémové podpoře již na úrovni systému, není tedy nutné nic nahrávat ani se logovat k počítači. Když běžně pracujete s počítačem, procesor má téměř pokojovou teplotu. Při náročnější práci (komprimování DivX filmů a podobně) jde ovšem chlazení stranou a požadovaný výkon aplikace dostane. Proto to nelze použít pro hardwarově nechlazený procesor, vždy bude třeba procesor chladit. Díky této funkci se však bude pohybovat v horké zóně jen v nutných případech.

Zabudované chlazení procesoru s největší pravděpodobností nebude důvodem, kvůli kterému opustíte stávající systém a přejdete na Windows XP. Rozhodně je to ale cool vlastnost a to doslova :)

Diskuze (52) Další článek: Intel představil Pentium 4 na 1,8 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,