Windows XP - pirates friendly?

I když se nově připravovaný operační systém Microsoftu, Windows XP (dříve vyvíjený pod kódovým označením Whistler) stále nachází v prvních beta verzích, přesto již dnes zaplňuje stránky IT časopisů a rubriky webových magazínů. Tato publicita je jistě zasloužena, když zvážíme, že pravě XP mají být prvním operačním systémem "za tlustou čárou", jež Microsoft pomalu kreslí za svou dosavadní činnosti. 

V našem článku se však nebudeme zabývat vlastnostmi WinXP, ale zkusíme se zamyslet nad snad nejvíce diskutovanou změnou v oblasti ochrany před neoprávněným kopírováním, nad navrhovaným interaktivním způsobem "oživení" Windows. Je totiž možné, že zakrátko po instalaci (pct: 30 dní?) se - pokud nebude provedena aktivace - budou WinXP chovat jako Golem... bez šému.

Kapitoly článku

Základem úvah, nechť je email zveřejněný na serveru HardOCP, který převzaly a komentovaly další světové servery. Informace v něm uvedené se jeví jako velmi pravděpodobné a blízké pravdě. Vzhledem k neoficiálnosti zde uvedených informaci (což je pochopitelné - před uvedením produktu je třeba maximum podrobností držet "pod pokličkou") je třeba je brát s jistou rezervou - i když zřetelně se jedná o zdroj "blízký Redmondu". Podívejme se tedy ve stručnosti na obsah mailu:

...Chtěl bych vyjasnit některé věci týkající se Windows Product Activation. Nejdříve je třeba řící, že téměř KAŽDÝ kousek hardware má UNIKÁTNÍ identifikátory (MAC adresy pro síťovou kartu, ID procesoru, hodiny RTC atd.). Když vložíte registrační číslo PID (číslo jež obdržíte s instalací Windows XP - něco jako dnešní identifikační číslo) bude speciální metodou spojeno s identifikátory několika komponent ve vašem počítači (nemám právo sdělit o jaké komponenty se bude jednat a kolik jich bude). Výsledné "zahešované" číslo - AUTH kód bude tedy tvořen splynutím registračního PID s informacemi o HW. 

joro: v této části se jako hardweráři můžeme zamyslet nad tím, jaký hardware může  potencionálně posloužit svými identifikátory. Jistě se bude jednat o zásadní, zřídka měněné části počítače. Téměř jistě zde může posloužit základní deska - ta je přímo studnicí informací (ty poskytuje ACPI BIOS a funkce automatické detekce komponent PnP). Také již zmíněná síťová karta vypadá pravděpodobně - ta má z výroby unikátní MAC adresu kvůli síťové identifikaci počítače a příliš často se nemění. Pravděpodobnými identifikátory mohou být sériová čísla či výrobní série systémových disků či procesorů. Naopak, téměř jistě se nepoužijí informace spojené s pamětmi, grafickými a zvukovými kartami.  

AUTH kód (spojení registračního čísla PID s hardwarem) bude pak předán do clearingového centra (pomocí internetu nebo telefonicky), a na jeho základě vypočtený aktivační kód bude zaslán (sdělen) uživateli pro aktivaci jeho Windows. Z toho plyne, že aktivační kód spojí "přiložené" registrační číslo PID s určitým počítačem který má konkrétní konfiguraci. Microsoft si je plně vědom toho, že uživatelé svůj hardware mění a tyto změny jsou očekávané a povolené. Pouze v případě, že konkrétního PID bude využito pro aktivaci několika stovek / tisíc konfiguraci vznikne problém. Microsoft nechce prudit poctivé uživatele, ale chce pouze dát lekci zlodějům.

...Windows Product Activation NEVYŽADUJE aby bylo nutno získat nové PID číslo před každou reinstalaci Windows nebo formátováním disku. Prostě můžete miliónkrát projít clearingovým centrem - pokud vždy zadáte stejné AUTH číslo. Nebude existovat timeout pro reinstalaci Windows na stejném nebo mírně pozměněném hardwaru. Celá aktivace bude trvat 10s po internetu - nebo 5 minut telefonického hovoru. Aktivace nebude spojená s přenosem osobních informací a ani na tyto informace fixována.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,