Windows Vista na cesty: o nové správě napájení

Notebooky jsou stále oblíbenější náhradou desktopů a operační systémy musí držet krok.
Kapitoly článku

To, co jsme znali ze starších systémů Windows jako profily napájení, se ve Windows Vista vyvinulo na vyšší úroveň. Plány napájení umožňují nezávislou konfiguraci mnoha důležitých nastavení - vždy pro režim pod napětím i režim běhu na baterii. Jednoduchou změnou plánu napájení si tak po systému můžeme vyžádat potřebný výkon, jakož i naopak z baterie vymáčknout několik drahocenných minutek.

sshot-2007-06-15-[1x].png
Plán k plánu a budeme přepínat a přepínat a přepínat...

Mobilní centrum není jen pro skrývání tapety při prezentacích

Stav baterie lze sledovat a plány napájení vybírat v Centru nastavení mobilních zařízení. Nejdříve je můžeme nakonfigurovat dle vlastního přání, k čemuž nám poslouží inovovaný ovládací panel Možnosti napájení. Ten zobrazuje aktuálně existující plány a graficky pro ně znázorňuje životnost baterie a výkon počítače. Kliknutím na odkaz Změnit nastavení plánu se dostaneme do okna, kde již můžeme měnit základní parametry šetření energií. Pro baterii i síť zde můžeme nastavit obligátní časované vypínání displeje, případně automatický přechod do režimu spánku.

sshot-2007-06-15-[2x].png
Nejlepší přítel notebooku

To, co je opravdovým pokrokem proti Windows XP, najdeme až v další úrovni. Odkaz Změnit pokročilé nastavení napájení nás zavede do klasického rozhraní ovládacího panelu Možnosti napájení, kde můžeme změnit řadu parametrů. Lze zde deaktivovat otravnou možnost požadování hesla po probuzení z úsporného režimu, naplánovat automatické vypínání pevného disku či ve čtyřech krocích nastavit výkon (a tedy i příkon) adaptéru bezdrátové sítě.

sshot-2007-06-15-[4x].png
Když se baterie pere se sítí

Pokud vám ve výčtu chyběly v minulé kapitole detailně probrané režimy spánku a hibernace, lze je načasovat hned v další nabídce. Zároveň se nabízí možnost aktivovat či deaktivovat hybridní režim hibernace. Zde je snad na místě ještě jednou připomenout, že Windows Vista mají názvy režimů prohozené oproti Windows XP. Režim hibernace zde je totéž, co režim spánku v XP a naopak. Nezvyká se na to dobře.

Při 0 % baterie nedělat nic

Z dalších, již z dřívějška známých voleb se setkáme s konfigurací krytu počítače, tlačítek napájení a usínání i tlačítek pro tytéž úkony v nabídce Start. Již dříve jsme se na Windows setkávali i s nastavením akcí při různých klesajících úrovních baterie.

Nově máme k dispozici nastavení pozastavení zařízení USB, možnost řízení spotřeby sběrnice PCI-E i možnost nastavení minimální a maximální frekvence procesoru (v procentech výchozí). Ovlivnit můžeme též intenzitu indexování ve Windows Desktop Search a zablokovat či povolit lze režim spánku při sdílení multimédií prostřednictvím sdílení programu Windows Media Player (funguje jen mezi dvěma počítači s Windows Vista). Vlastníci grafických karet ATI mohou na tomto místě konfigurovat funkci PowerPlay, tedy přímo ovlivňovat spotřebu grafického procesoru.

sshot-2007-06-15-[3x].png
Podrobné možnosti napájení dovedou ušetřit několik minutek štávy

Vhodným nastavením (na maximální úsporu) se podařilo prodloužit výdrž mého notebooku o 14 minut oproti testu provedenému v nedávné recenzi - a to i přes to, že baterie již má pěkných pár nabíjecích cyklů za sebou. Přitom jsem měl dokonce zhruba dvacet minut aktivní komunikaci přes Bluetooth.

S nastavením napájení ve Windows Vista si lze oproti starším Windows vyhrát, vyladit jej k maximální spokojenosti. Zázraky ale nečekejme. Systém standardně žere víc, jde však vyladit. Jenže baterie nepřifoukneme a Aero je jednoduše moc hezké a návykové, než aby se jej kvůli několika minutám práce na baterie chtělo vypínat.

fsc.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,