Windows Vista budou uchovávat staré verze souborů

Server Arstechnica informoval o nedávno uvedené vlastnosti Windows Vista. Funkce archivování starších verzí souborů vychází ze služby Stínová kopie svazku známé již ze starších verzí Windows. Ta vytváří periodické zálohy klíčových systémových souborů.

Ve Windows Vista bude funkčnost Stínové kopie svazku rozšířena na sledování všech souborů a složek všech uživatelů, kteří mají povolenou funkci System protection. Takové nastavení je v současných testovacích verzích Visty výchozí, což však nemusí znamenat, že bude výchozí i ve verzi finální. Funkce se bude jmenovat Předchozí verze a bude dostupná po kliknutí pravým tlačítkem na soubor a volbě Obnovit předchozí verze.

Zobrazí se několik starších verzí souboru, jež bude uživatel moci obnovit, smazat, nebo zkopírovat. Funkce bude monitorovat i zálohy souboru vytvořené za použití Windows Vista kompatibilních zálohovacích nástrojů. Tyto záložní kopie budou v nabídce Obnovit předchozí verze rovněž k dispozici.

Uživatelům, kterým nezáleží na bezpečnosti, přináší System protection funkci, která ve Windows XP často citelně chyběla, tedy možnost obnovení již smazaných souborů (undelete). Pokud smažeme soubor, máme možnost použít Obnovení předchozí verze na složce, do níž soubor patřil. Tam nám systém nabídne možnost obnovit i smazaná data. Veškerá data však bude možné obnovovat ze smazání či vracet ke starším verzím zpětně pouze k času poslední zálohy systému či vytvoření posledního bodu obnovení.

Zdroj: Arstechnica

Diskuze (55) Další článek: Přidejte si Saturn do svého Google Earth

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,