Windows Vista 5536: Usmiřuje Microsoft testery?

Po vydání veřejné druhé betaverze Windows Vista byli mnozí testeři a komentátoři rozladěni. Rozladěni tak, že pochyby o kvalitě sestavení 5384 vyvolaly dokonce požadavky na verzi Beta 3. Místo toho si však Microsoft podržel původní plán a směřuje k vydání RC1 během několika týdnů.

Zdá se, že usmiřuje 

V pátek minulého týdne obdrželi testeři Microsoftu možnost vyzkoušet další interní sestavení Windows Vista. Microsoft jej označil číslem 5536 a dovětkem pre-RC1, přičemž samotná verze RC1 má vyjít někdy v průběhu září a nést označení 5552. Výrobce požádal testery, aby se zaměřili především na memory leaky, kompatibilitu aplikací a hardwaru a další problémy, které by uživatelům bránily používat Windows Vista jako primární operační systém.

Plocha Windows s Windows Sidebarem a oknem s jeho konfigurací

Podle mnohých komentářů a hodnocení se zdá, že Microsoft postupuje mílovými kroky k dokončení kvalitního operačního systému. Testeři odkazují především na výrazné vyladění výkonu Windows Vista. Matt Freestone chválí sestavení 5536 na The Stone blogu: „Výkon systému je na mém notebooku Dell Inspiron 9300 (2 Ghz Pentium M, 1 GB RAM, 256 MB Nvidia GeForce Go6800) 3× vyšší, než u předchozích verzí. Podpora ovladačů je fenomenální!“ Je jasné, že třikrát vyšší výkon je prakticky nedosažitelný, ale toto Freestonovo prohlášení dobře ilustruje nadšení jeho i mnohých dalších testerů.

Podle Freestona rozpoznal a nainstaloval instalátor systému veškerý hardware s výjimkou zvukové karty. Na ní však ihned po instalaci systém stáhl (a bez restartu nainstaloval) ovladač ze serveru Windows Update. Stejnou zkušenost s instalcí popisuje i Paul Thurrott. Matt Freestone pozitivně hodnotí i čas instalace, který se oproti sestavení 5472 zkrátil o 15 minut.

Vista sklízí pochvalu za výkon

I další testeři vyzdvihují rychlost a stabilitu buildu 5536. Spotřeba paměti není tak vysoká a tudíž se výrazně snížila intenzita práce s pevným diskem. Podle Brandona Leblanca však čeká Microsoft do RC1 slušná porce práce. Leblanc totiž zaznamenal několik pádů Windows Media Playeru a rovněž indexovací služby. Také doplňuje, že do RC1 by se mělo doladit uživatelské rozhraní včetně bootovací obrazovky, ikon a zvuků. Pravděpodobné také je, že bude ještě jednou změněno základní téma, které jsme vám představili v červenci.

Internet Explorer 7

Internet Explorer se v tomto sestavení stále hlásí svým starším názvem Internet Explorer 7+. Časopis Živě však již informoval, že IE v nové verzi operačního systému z Redmondu se bude jmenovat Windows Internet Explorer 7 ve Windows Vista. Zřejmě z testovacích důvodů otvírá současné sestavení IE7 ve Vistách dvě domovské stránky: Tradiční MSN.com a jejího nástupce, Live.com. Toto chování může být i projevem integrace odkazů na mnoho služeb z rodiny Live přímo do systému. Nijak však nevylučuje skutečnost, že výběr vyhledávače používaného v IE7 bude plně na uživateli.

Další součásti systému

Vylepšen byl grafický projev služby User Account Control. Zobrazování jejích upozornění není již tak časté a zdaleka ani tak agresivní jako v minulosti. Grafická upozornění jsou také provázena, podle slov Paula Thurrotta, „měkkým, téměř příjemným pípnutím“.

Na ploše se nově nachází odkaz na Průvodce kompatibilitou aplikací, jenž je určen coby pomocník s rozběhnutím aplikací, které mají s fungováním ve Windows Vista problémy. Microsoft však nedoporučuje jej používat pro antivirové, zálohovací a jiné systémové programy.

Průvodce kompatibilitou aplikací

Stejně jako ve starších verzích Windows můžeme k aktualizaci systému využívat systém Windows Update. Ten nyní aktivně upozorňuje na možnost použití webu Microsoft Update, kde je možnost aktualizovat veškeré nainstalované produkty této společnosti.

Windows Update

Výrazného zlepšení ze stavu nedodělávky v předchozích sestaveních se dočkala i součást systému určená pro ovládání Windows primárně na televizoru a prostřednictvím dálkového ovládání. Řeč je samozřejmě o Media Centeru, který od dřívějších verzí zaznamenal snad největší výkonnostní nárůst. Testeři pozitivně hodnotí především rychlost jeho spouštění.

Windows Media Center

Stihne Microsoft termín?

Bohužel v redakci Živě jsme v případě vývojářských sestavení Windows odkázáni pouze na zprostředkované informace. Tentokrát se však mnozí testeři překvapivě shodují. Windows Vista nejsou ani zdaleka tak špatná, jak dávalo tušit poslední veřejné sestavení 5384 (Beta 2). V současnosti se zdá, že pokud nebudou odhaleny nějaké závažné nedostatky, Microsoft dokáže splnit plánovaný termín vydání v listopadu 2006 pro velké zákazníky a v lednu 2007 pro volný prodej.

Centrum Sítě a Sdílení
Hodnocení výkonu počítače a Správce zařízení
Změna vlastností souboru
Windows Photo Gallery
Nový spořič obrazovky

Pro zájemce o RC1 a Resource kit k tomuto vydání již Microsoft otevřel stránku s možností jejich objednání. Poplatek za zaslání v USA činí 9,95 dolaru. Pro zaslání do ČR však bude potřeba přičíst další (zřejmě nemalou) částku. Případní zájemci, kterým se nechce vydávat několik set korun budou samozřejmě moci využít možnosti stažení RC1 z internetu.

Zdroj: Microsoft Watch, Paul Thurrott’s Supersite for Windows
Obrázky: Paul Thurrott’s Supersite for Windows, The Stone Blog

Diskuze (137) Další článek: Ke stažení: otestujte nové PHP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,