Windows Script Host 2.0 beta 2 je na světě

Microsoft uvolnil další betu Windows Script Hostu 2.0, nástroje pro skriptování Windows a aplikací pod nimi.
Windows Script Host (Součást například Option Packu pro Windows NT) řada programátorů používá pro psaní skriptů spouštěných z příkazové řádky. Jedním z příkladů může být i naše Živě - skripty pro WSH se starají o údržbu databáze, aktualizace a rozesílání denních přehledů zpráv.

Microsoft nyní uvolnil betu 2 verze 2.0 WSH. Tato verze přináší mnohá vylepšení, z nichž většina není pouhým efektem k oklamání obecenstva, ale skutečně funkční vlastností, po které programátoři dlouho volali. Hlavní novinkou je implementace jazyka XML, což umožňuje mj. následující vylepšení:

Použití více skriptovacích jazyků v jednom skriptu
Windows Script Host je – jak ostatně napovídá i jeho název – pouze jakousi obálkou, která slouží ke spouštění skriptů. Skripty samotné mohou být psány v jakémkoliv jazyce, pro který existuje patřičný modul. Standardní jazyky dodávané s WSH jsou VBScript (založený na jazyce Visual Basic) a JScript (založený na Javě). Nicméně existují další moduly minimálně pro PerlScript a REXX.

Dosavadní verze WSH umožňovala v jednom skriptu použít vždy právě jeden z těchto jazyků. Nicméně každý z jazyků je vhodný pro jiné úkony a co se dá snadno napsat v jednom je v jiném realizovatelné značně obtížně. Nová verze umožňuje v jednom skriptu používat více skriptovacích jazyků:

<JOB ID="SampleScript">
<SCRIPT LANGUAGE="JScript">
// Zde budiž kód v JScriptu
</SCRIPT>
<SCRIPT LANGUAGE="VBScript">
' Zde budiž kód ve VBScriptu
</SCRIPT>
</JOB>

Použití include souborů
Téměř každý programátor si po určitém čase vytvoří sbírku hotových užitečných funkcí, které používá ve svých dalších programech. Řada prostředí tedy umožňuje vkládání hotových modulů, společných pro více aplikací. Nová verze WSH konečně povoluje tyto praktiky využívat i při psaní skriptů. Pokud tedy máte nějakou sbírku užitečných funkcí, pojmenovanou třeba functions.inc, můžete ji nyní snadno použít i ve svých skriptech, aniž byste museli do každého znich fyzicky kopírovat obsah daného souboru:

<JOB ID="SampleScript">
<SCRIPT LANGUAGE="VBScript" SRC="functions.inc"/>
<SCRIPT LANGUAGE="VBScript">
' Zde budiž kód ve VBScriptu
</SCRIPT>
</JOB>

Více skriptů v jednom souboru
V příkladech výše jste si jistě všimli nezvyklého tagu JOB. Ten kromě jiného umožňuje mít v jednom fyzickém souboru více skriptů. Který z těchto skriptů bude vykonán potom volíte parametrem při volání interpreteru:

CScript //Job:MyFirstJob MyScripts.ws

Použití StdIn, StdOut a StdErr
Jednou z nevýhod WSH skriptů byla nemožnost použít standardní vstupní a výstupní kanály StdIn, StdOut a StdErr, tj. možnost psát skripty použitelné jako filtry. Nová verze WSH umožňuje používat pro vstupní a výstupní operace i StdIn, StdOut a StdErr.

Další radosti
  • WScript.Sleep – metoda umožňující skript „uspat“ na určitou dobu
  • SendKeys – příkaz známý z Visual Basicu umožňuje poslat dané aplikaci určitou sekvenci stisků kláves. Užitečné pro aplikace, které neumožňují skriptování pomocí COM objektů.
  • WshShell.LogEvent – metoda umožňující zápis události do Windows NT EventLogu a nebo do speciálního LOG souboru.
Windows Script Host Beta 2 je k dispozici zdarma ke stažení na adrese http://www.microsoft.com/scripting. Funguje na Windows 95, 98 a NT. Beta nefunguje na Windows 2000. WSH 2.0 bude součástí konečné verze Windows 2000.

Windows Script Host již teď nabízí skriptování většiny událostí a aplikací ve Windows. Verze 2.0 představuje významné vylepšení dokazující, že Microsoft tuto oblast bere vážně. Díky Windows Scriptig Hostu Windows NT dosahují v oblasti skriptování minimálně stejných schopností, jako UNIXové systémy, ovšem s výhodami, které vyplývají z objektové koncepce systému a aplikací.

Váš názor Další článek: Vicekapitán utíká z lodi?

Témata článku: , , , , , , , , , , ,