Windows Phone 7

Není příliš obvyklé, aby se společnost velikosti Microsoftu rozhodla u produktu s více jak desetiletou historií začít znovu a zcela od nuly.

Autor: Pavel Koza

Už od prvního oficiálního představení nové verze mobilního operačního systému v únoru tohoto roku však bylo jasné, že Windows Phone 7 právě takovým produktem jsou. Kromě názvu a několika ideových prvků jde o zcela nový operační systém s naprosto odlišnou filozofií, designem a způsobem ovládání. Mezi klíčové vlastnosti patří především nové uživatelské rozhraní a zvýšený důraz na výkon zařízení i dobré uživatelské zkušenosti založené na unifikovaném prostředí. Novinek a změn je celá řada, pojďme si nyní představit ty nejdůležitější.

Důvody pro nový začátek

Na úplném začátku je však vhodné připomenout si hlavní důvody, které Microsoft vedly k tomuto rozhodně nijak jednoduchému rozhodnutí. Hlavní důvod je jeden - systém Windows Phone 7 je jednoznačnou reakcí na velké změny v oblasti chytrých mobilních zařízení, které se v posledních několika letech udály. Smartphony dnes nejsou určené jen úzké skupině nadšenců a technických fandů, ale je snahou výrobců nabídnout je co nejširšímu okruhu uživatelů, což se neobejde bez určitých kompromisů v oblasti funkčnosti a ovládání. Druhým důvodem pro změnu byla nízká kontrola Microsoftu nad finálním výrobkem, který nesl logo Windows Mobile. Výrobce zařízení měl velkou volnost v možnostech úprav a rozšíření operačního systému, což na straně jedné nabízelo uživatelům rozmanitost a možnost výběru, na straně druhé přinášelo problémy se stabilitou a výkonem způsobených úpravami výrobce, nad kterými měl Microsoft jako autor operačního systému jen minimální kontrolu.

 

peoplescreen_print.jpg 

V nové verzi Windows Phone 7 se tak kromě úprav viditelných na první pohled změnilo i mnoho věcí běžným uživatelům skrytých. Microsoft si ponechal výrazně vyšší možnost kontroly nad svým operačním systémem v celé fázi implementace na jednotlivá zařízení výrobců třetích stran. Výrobci mají nyní jen omezené možnosti jeho úprav a přizpůsobení, navíc jsou při návrhu svých produktů vázáni jednoznačnými požadavky na technickou specifikaci, takže je pro Microsoft jednodušší garantovat koncovým uživatelům očekávanou kvalitu, stabilitu a rychlost. A v neposlední řadě došlo k celkové změně filozofie, kdy je nyní ze strany výrobce jasně patrná snaha nabídnout sice méně funkcí, zato s jednodušším a intuitivnějším ovládáním.

Jednou z výhod unifikace platformy je otázka aktualizací na novější verze systému. Každý, kdo se kdy setkal s nějakým přístrojem se systémem Windows Mobile, o tom ví zcela určitě své – za aktualizace byl pro konkrétní zařízení zodpovědný pouze výrobce a i když se nakonec rozhoupal a nabídl novou verzi ke stažení, její instalace se rozhodně nedala označit za uživatelsky přívětivou. Navíc byla celá operace spojena s kompletním vymazáním paměti zařízení, takže uživatele čekalo zdlouhavé nastavování a instalace všech aplikací.

Ve Windows Phone 7 je za aktualizace odpovědný výhradně Microsoft. Veškeré aktualizace budou probíhat automaticky a až na vzácné výjimky nedojde na zařízení k žádnému poškození nebo smazání dat, uživatel bude moci své zařízení hned po aktualizaci používat dál.

Uživatelské rozhraní

Na první pohled zcela zřejmou novinkou je uživatelské rozhraní. Namísto po mnoho let pouze upravovaného rozhraní vycházejícího z klasických stolních Windows představí Windows Phone 7 od základu přepracované panoramatické prostředí „Metro“, optimalizované pro použití na malých displejích mobilních zařízení a ovládáné prsty pomocí multidotykového displeje. Základním prvkem je několik rozcestníků (hubů) s neustále aktualizovanými informacemi, které umožní snadný přístup k nejdůležitějším funkcím zařízení, s novým hlavním panelem nahrazujícím dosud používanou obrazovku „Dnes“.

Nová, uživatelsky zcela konfigurovatelná obrazovka „Dnes“ nabízí nejen statický, ale i dynamicky se měnící obsah. Uživatel má k dispozici neustále aktualizovaný přehled informací o různých lokálních (SMS zprávy, emaily, zmeškané hovory...) i webových (Facebook, Windows Live...) událostech. Základním stavebním prvkem je dlaždice ve formě čtverce nebo obdélníku, do které uživatel může nalinkovat libovolnou aplikaci, některý ze svých kontaktů či webových stránek, fotogalerii, seznam skladeb, může sloužit jako samostatný widget nebo odkaz na jeden ze šesti rozcestníků (hubů).

Změny v rozhraní jsou komplexní, nejde tedy pouze o další povrchové úpravy, ale celkovou změnu od první do poslední funkce, od první do poslední obrazovky včetně konfiguračních panelů. Optimalizovány byly i možnosti nastavení, kde došlo k redukci těch méně používaných. Díky změně ve způsobu vývoje aplikací a nekompatibilitě naprosté většiny aplikací určených pro starší verze systému je navíc zajištěn jednotný vzhled i všech aplikací třetích stran.

Za zmínku stojí i požadavek Microsoftu na jednotnou formu ovládacích prvků na každém zařízení. K dispozici tak vždy bude trojice tlačítek pod displejem (zpět, start, hledej), tlačítko pro ovládání fotoaparátu a dvoutlačítko pro regulaci hlasitosti.

officescreen_print.jpg

Rozcestníky (Huby)

Novou funkcí systému jsou takzvané Rozcestníky, nebo-li Huby. Jedná se o logicky i funkčně samostatná ovládací centra mající za úkol co nejsnadnějším způsobem pomoci uživateli v jedné ze šesti nejběžnějších operací - správě a prohlížení kontaktů, správě a prohlížení fotek, práce s multimediálními soubory, hraním her, prací a v neposlední řadě i nakupováním.

Do značné míry revoluční je právě zmíněná panoramatičnost, kdy si každý z těchto rozcestníků můžeme představit jako velkou virtuální plochu plnou informací viditelnou prostřednictvím displeje. Protože je displej příliš malý na zobrazení celé plochy najednou, vidíme jen malý výřez a pokud chceme vidět jinou část, musíme prstem výřez posunout. Samozřejmostí je plná provázanost s aplikacemi a dalšími vlastnostmi systému.

Mobilní kancelář

Významnou funkcí všech dosud uvedených verzí systému mobilního systému Windows je mobilní kancelář s možností synchronizace dat s firemním Exchange serverem a prohlížením či jednoduchou editací dokumentů v mobilních verzích jednotlivých aplikací, jako je mobilní Outlook, Word, Excel, PowerPoint a OneNote pro tvorbu poznámek. Všechny tyto vlastnosti najdeme i v novém systému. Každý uživatel tak má možnost synchronizovat své emaily, kontakty a kalendář a reagovat na ně okamžitě bez ohledu na to, kde se právě nachází. Praktickou novinkou je ale maximálně efektivní využití možností týmové spolupráce pomocí sdílených dokumentů na SharePoint serveru. 

Multimédia a hry

Velký důraz byl od počátku kladen na optimalizaci zařízení a systému pro multimédia a hry. Pro dokonalý multimediální požitek jsou zařízení vybavena velkými displeji, rychlými procesory a minimálně petimegapixelovými digitálními fotoaparáty. Pro správu audio a video souborů je použita stolní aplikace Zune, s jejíž pomocí si můžete nejen vytvořit přehledný katalog všech svých souborů, ale hlavně data jednoduše přenášet na mobilní zařízení.

musicvidscreen_print.jpg

Herní nadšenci zase mají možnost využívat funkcí Xbox LIVE, které nabízejí nejen možnost synchronizace dosažených výsledků a získaných trofejí s vaším online účtem, ale u vybraných titulů dostupných jak v mobilní, tak klasické Xbox verzi i plynulé pokračování v hraní bez ohledu na tom, jestli jste doma v obývacím pokoji nebo na cestě do zaměstnání.

picturesscreen_print.jpg

Vyhledávání

Již delší dobu platí tvrzení, že na Internetu je všechno, problém je to najít. Na vyhledávání je v novém systému Windows Phone 7 kladen velký důraz, důkazem čehož může být požadavek na hardwarové tlačítko na každém zařízení aktivující právě tuto funkci. Součástí vyhledávání je i možnost filtrovat výsledky podle lokality, kde se právě nacházíte, takže například při hledání restaurace se zobrazí pouze ty ve vašem blízkém okolí.

Vyhledávání a Internet úzce souvisí s prohlížečem internetu, který na zařízeních s Windows Phone 7 vychází ze stolního prohlížeče Internet Explorer 7 s některými funkcemi představenými v osmé verzi. Díky tomu je uživatel na zařízení schopen prohlížet většinu stránek bez nutnosti pátrat po speciálních optimalizovaných mobilních verzích.

Windows Marketplace for Mobile

Centrální, Microsoftem spravovaný prodejní a distribuční bod pro aplikace třetích stran sice není úplnou novinkou, protože v současné době jeho služeb mohou využívat i uživatelé starších verzí Windows Mobile, ale pro Windows Phone 7 nabývá na důležitosti. Jedná se totiž o jediný povolený způsob instalace aplikací na zařízení. Uživatelé mají možnost procházet pohodlně katalog nejrůznějších aplikací přímo z mobilního zařízení a v několika jednoduchých krocích si vybrané aplikace zakoupit, stáhnout a nainstalovat. Samozřejmostí je i přehled o nových verzích aplikací s možností snadné aktualizace. Bohužel, pro tuto funkci platí geografická omezení, takže v současné době není v naší republice stahování či nákup aplikací oficiálně podporován.

Závěr

Jako každá výrazná změna má i dramatická proměna mobilní platformy Windows Phone své příznivce a odpůrce. Vzhledem k velmi krátké době od počátku prodeje prvních zařízení s novým operačním systémem je předčasné hodnotit, jestli bylo rozhodnutí Microsoftu začít od nuly správné, nebo jestli to byl jen další hřebíček do rakve jeho mobilního operačního systému. První odhady jsou celkem optimistické, v mnoha zemích jsou první várky zařízení vyprodané a výrobci nestíhají uspokojit poptávku, nicméně teprve výsledky za celé čtvrtletí nabídnou možnost hlubších analýz. Velmi důležitý bude rovněž vstup zařízení s Windows Phone 7 na americký trh, kde by se měla první zařízení objevit v první polovině listopadu tohoto roku.

To u nás, v České republice, to budou mít zařízení s tímto operačním systémem z počátku složitější. První překážkou v masovém rozšíření bude chybějící lokalizace systému. Pro Windows Phone 7 totiž zajišťuje lokalizaci do všech jazyků sám Microsoft a dostupnost jednotlivých jazyků je rozdělena do etap. Definitivní termín sice ještě nepadl, ale očekává se, že se s plně českým prostředím v nové verzi systému setkáme v průběhu příštího roku.

Druhým omezením pro české uživatele jsou částečně i zcela nedostupné online funkce. Poměrně zásadní je omezení v elektronickém obchodu Windows Marketplace for Mobile. Oficiálně není přístup do obchodu pro české uživatele vůbec, s drobnou neoficiální pomocí je možné získat přístup alespoň k neplaceným hrám a programům. Na možnost nákupu komerčních aplikací stejně jako na nákup hudby a filmů si ale opět budeme muset počkat dosud přesně nespecifikovanou dobu.

Přes tato omezení se v brzké době zařízení s Windows Phone 7 začnou prodávat i u nás, a to dokonce jak v síti nezávislých prodejců, tak i některých operátorů. Pokud vás tedy nový operační systém od Microsoftu zaujal, budete si moci své nové zařízení s logem Windows Phone zakoupit i vy.

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (5) Další článek: Nová sociální síť Path vám dovolí mít jen 50 přátel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,