Windows na Applu v mnoha podobách

Na včerejší předváděcí akci jsme měli možnost přímo v pražském Apple Centru vidět v akci nový nástroj Boot Camp, který umožňuje na počítače Apple s procesory Intel nainstalovat poměrně snadno Windows XP. To však nebyl jediný způsob, jak Windows na Mac dostat, který byl k vidění.

Kompatibilita završena?

Samotná prezentace byla pojata poněkud šířeji a pojem kompatibility brán z více úhlů. Tou základní kompatibilitou je komunikace Maců v síti. To samozřejmě není problém, jsou podporovány standardní protokoly a tak komunikace po Internetu, ale i v rámci lokální sítě s cizími (Windows) počítači není celkem problém.

Druhým důležitým bodem je kompatibilita datová. Uživatelé zkrátka musí mít možnost například výměny dokumentů mezi počítači s Mac OS a Windows či Linuxem a dalšími systémy. Zde již samozřejmě záleží na situaci, ale v zásadě není problém s většinou běžných obrazových, zvukových i video formátů. Klíčové jsou však zejména kancelářské aplikace, ale vzhledem k existenci verze Microsoft Office pro Mac OS není problém ani zde. Mac OS má navíc díky svému unixovému základu blízko i ke světě Linuxu a tak existuje pro Mac i balík OpenOffice.org.

Třetí úrovní je pak kompatibilita aplikační. Zde už situace není tak jednoduchá, nelze zkrátka spustit program pro Windows přímo na Macu či v Linuxu a naopak. Řeší se to například různými emulátory či virtualizéry, které běží v rámci hlavního (hostujícího) operačního systému a v nich pak lze provozovat jiný operační systém.

Před přechodem Applu na procesory Intel byla v těchto oblastech situace poněkud komplikovaná, Apple používal procesory zcela jiné architektury s jinou instrukční sadou a tak při emulaci (či virtualizaci) nemohl systém nabídnout plnohodnotný výkon. Přechodem na Intel se však i toto mění a díky tomu tak lze nyní nejen provádět virtualizaci s daleko lepšími výsledky, ale lze spustit nativně i jiný operační systém přímo na hardwaru Macu. Nástroj Boot Camp, který Apple uvolnil před nedávnem, pak umožňuje provozovat na počítačích Mac i systém Windows XP.

Boot Camp

Tento nástroj je zatím veřejnou betaverzí a lze jej získat ze stránek Applu (velikost zhruba 83 MB). Jeho funkčnost je časově omezena. Příští verze operačního systému Mac OS (kódové označení Leopard) pak bude tento nástroj již obsahovat. Postup instalace je poměrně snadný, zahrnuje několik jednoduchých kroků a hlavně nijak nenaruší aktuální systém Mac OS. Ztráty dat se tak nemusíte obávat, i když záloha se při podobných akcích pochopitelně vřele doporučuje. Nástroj také umožňuje vrátit vše do původního stavu a Windows z Macu odstranit.

Jak tedy vlastně instalace probíhá? První podmínkou je aktuální verze systému Mac OS X verze 10.4.6. Druhým krokem je aktualizace firmware vašeho Macu. Dále budete potřebovat 10 GB místa na disku, jedno prázdné CD pro ovladače a pak samozřejmě originální CD s instalací Windows XP SP2 (Home či Professional).

Pokud máte vše připraveno, můžete pustit ke slovu Boot Camp. Ten vám nejprve (ještě v prostředí Mac OS) vypálí na prázdné CD ovladače pro hardware vašeho Macu. Ty pak použijete ve Windows.



Nejprve je nutné vytvořit CD s ovladači pro Windows XP

Druhým krokem je připravení diskového oddílu pro Windows. Sami si můžete určit, kolik diskového prostoru věnujete Windows a kolik bude tím pádem ukrojeno z oddílu Mac OS. Jak již bylo řečeno, ztráty dat se teoreticky obávat nemusíte.



Dále je nutné připravit diskový oddíl pro Windows

Poté již lze přikročit k instalaci Windows, během které se vám bude hodit i vytvořené CDčko s ovladači. Při startu počítače pak standardně startuje Mac OS, podržíte-li však těsně po restartu klávesu ALT, zobrazí se bootmenu, ze kterého lze zvolit, který operační systém má nastartovat.



Stačí si vybrat - Mac OS nebo Windows?

Stačí zvolit Windows a systém již pak nastartuje přesně tak, jak to znáte ze světa PC. Zatímco z prostředí Mac OS je příslušný diskový oddíl Windows přístupný a lze tedy snadno "přenášet" data, opačně to bohužel nelze, protože Windows nepodporují souborový systém Mac OS (ve Správě disků uvidíte pouze neznámý oddíl).



A Windows na iMacu už startují



A je hotovo - XPčka na iMacu v plné kráse

Snadnější emulace

Až dosud byla řeč o nativní podpoře Windows XP, které běží na Macu jako plnohodnotný systém. Existují však i nástroje, které umožňují provozovat Windows přímo v rámci Mac OS jako virtuální počítač. Tento proces je nyní ještě více usnadněn přechodem na procesory Intel.



Windows v rámci Mac OS pomocí Parallels Workstation



Dvoje XPčka v rámci Mac OS tentokrát v živé ukázce

V rámci těchto virtualizérů pak lze provozovat i straší verze Windows, ale i jiné operační systémy jako Linuxu a další. Výkon je v tomto případě již poněkud degradován a velkou roli zde hraje množství operační paměti, ale podobně je to i u virtualizérů ze světa PC (VMware, Virtual PC atd.). Na obrázcích vidíte jednak nástroj Parallels Workstation, na živo jsme pak měli možnost vidět kromě toho ještě Qemu. V rámci Mac OS tak ve dvou různých virtualizérech běžely současně dva systémy Windows XP.

Diskuze (80) Další článek: OŽIVENO: Active 24 má technické problémy, hrozí ztráta části e-mailů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,