Windows Mobile 6: nepřemožitelný mobilní výkon

Těžko určit, který mobilní systém je lepší. Nebo jinak: Proč je nejlepší Windows Mobile 6? Bonusový článek pro předplatitele.

Zde si můžete dopřát ochutnávku z příštího čísla časopisu Computer. Předplatitelé si mohou tento předkrm vychutnat celý – stačí být zaregistrovaný v našem klubu čtenářů, a to s vyplněným předplatitelským kódem, a samozřejmě přihlášený na webu Živě.cz. Ostatní si mohou zbytek článku dočíst v novém čísle časopisu Computer (23/07), které vychází 6.12.2007.

Hned v úvodu podotkněme, že tento článek je určen především uživatelům, kteří od svého mobilního přístroje chtějí pracovní výsledky a skutečně jej potřebují ke každodennímu životu – ne k oslňování ostatních.

Bezchybná spolupráce s Outlookem

Rychlík, i tak by se dala charakterizovat šestá verze Windows Mobile. Při přechodu z verze 5 (která je např. u přístrojů od společnosti HTC zcela zdarma) si zcela jistě všimnete až neuvěřitelně rychlého prostředí, které jako by přidalo vašemu mobilnímu procesoru několik desítek procent MHz navíc. Jak tomu bývá i ovladačů grafických karet, tak i na mobilních operačních systémech je vidět, že se dá vyladit každý kus softwaru. Rozdíl je někdy patrný až tolik, že to, co dříve na 200 MHz procesoru zabíralo dlouhé vteřiny čekání, je dnes téměř okamžitou záležitostí.

Rychlosti neubírá ani nový, moderní grafický kabátek, který pěkně ladí s prostředím Windows Vista a mimo plastických prvků nabízí např. vylepšené vyhlazování písmen (tzv. ClearType), což je právě u Visty standardní prvek – také prvek velmi návykový. Jinak rozhraní systému neprošlo nijak výraznější změnou, vše zůstává při starém. Opět je nutné připravit se na instalaci několika aplikací přinášejících rozšířené funkce.

01.png 02.gif 03.gif
Podobu displeje v pohotovostním režimu si můžete nastavit

Zásadní dovedností každého mobilního zařízení je schopnost synchronizovat nezbytné položky, zejména elektronickou poštu, kalendář a úkoly. Pravda, to dnes zvládá mnoho platforem, ale pouze Windows Mobile jde do podrobností a nabízí synchronizaci jednoznačně nejlépe. Je plně kompatibilní s Outlookem, máte tedy jistotu, že to, co se objeví ve vašem počítači, bude okamžitě i v mobilním přístroji. To je hlavní výhodou oproti např. Symbianu, který synchronizoval pouze některé položky, nebyl tak schopný zobrazovat některá důležitá data.

Završením dokonalé synchronizace je vynikající dálkové připojení na Exchange server přes GPRS/EDGE nebo 3G služby – vše budete mít aktualizované kdykoliv a kdekoliv, bez nutnosti připojovat zařízení k počítači. To opět nabízí i Symbian pomocí doplňkové aplikace Mail for Exchange, ale zase platí výše psané. Konkurovat Microsoftu v tomto může snad pouze BlackBerry, tento systém však vyžaduje speciální kompatibilní server, který se zatím nedokázal stát standardem, alespoň ne u nás. Navíc toho nenabízí tolik jako zmiňovaný Exchange.

Pokračování článku – jen pro přihlášené předplatitele časopisu Computer!

Pokud nejste předplatiteli, můžete si celý článek přečíst v Computeru 23/07, který vychází 6. prosince.

Další článek: Windows Mobile 6: nepřemožitelný mobilní výkon

Témata článku: , , , , , ,