Windows media technology 4.0 proti MP3

Windows media technology 4.0 (WMT4) – opravdu tak velká konkurence pro fenomén MP3?
Microsoft se tzv. streamingem a digitálním audiem zabývá dosti dlouhou dobu, která opravdu přinesla svoji úrodu. Mezi první kroky Microsoftu patřila podpora přehrávání MP3 formátu ve svém standardním přehrávači MS Media player. Od této doby se aktivity Microsoftu na poli digitálních technologií výrazně rozrostly na tolik, že Microsoft během relativně krátké doby dokázal vyvinout formát na úrovni MP3. Dalším velkým krokem bylo streamování pomocí programu MS Netshow, což bylo v podstatě konkurencí formátu RA a RV. Před nedávnem Microsoft uvedl nový, podle slov Microsoftu revoluční formát s názvem Windows media technology 4.0 (WMT4) – ASF,ASX (video a audio formát). Podle informací a propagace Microsoftu je WMT4 zhruba o polovičku menší a přitom kvalitnější než MP3. Toto je však velmi sporné.

WMT4 nepracuje dobře s hlasovým záznamem (lidská řeč) , ale naopak větší uplatnění nachází v samplované stereo hudbě. WMT4 není založen na principu MP3 formátu a používá úplně odlišných principů a způsobů filtrování. Velmi skvěle provedené porovnání audio formátů včetně WMT4 naleznete na http://david.weekly.org/audio/, kde získáte opravdu slušný přehled a porovnání s ostatními formáty. Podle testů si zase tak špatně nevede.

Nedávno byl na trh uveden počítač do dlaně CASIO E100, který měl původně umět přehrávat MP3 formát. Ale po uvedení WMT4 se vše změnilo a CASIO E100 podporuje uvedený formát. Takže klasické MP3 má již smůlu.

WMT4 se dá přehrávat již také pod WinAMPem, ale i pod dalšími velmi rozšířenými přehrávači. Původní přehrávač tohoto formátu byl MS Media Player. Veškerý software na přehrávání či encoding WMT4 naleznete u Microsoftu. Nyní jen můžeme čekat, jak se tento formát bude vyvíjet a jestli se opravdu stane velkým konkurentem či dokonce nástupcem MP3.

Diskuze (23) Další článek: Města a obce mohou nakupovat programy od Software602 za tisícovku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,