Windows Media Player 10 otvírá nový svět

Zatím pravidelně každá nová verze Windows Media Playeru od Microsoftu byla doprovázena také novým formátem pro účinnější kompresi videa a zvuku. Včera uvedená Desítka nic takového nepřináší, její význam nelze ale podceňovat. Znamená totiž pro Microsoft ještě výraznější odklon od prostého přehrávače.

Související odkazy

Slovník
Apple
flash paměť
integrovaný
kb/s
komprese
MP3
upgrade

Databáze znalostí
Buffer Windows Media
Playeru 9

Převod CD do MP3
v Media Playeru 8

Převod WMA na MP3

Uživatelé Winampu, MV2Playeru, MPlayeru a dalších přehrávačů ohrnují nad Windows Media Playerem nos už od verze 7 a opakovaně poukazují, že je to moc nafouklé, pomalé, zbytečně vybavené, nic to pořádně neumí a vůbec to stojí za starou belu. No a pak je tady ta většina, která Windows Media Player bere jako slušný přehrávač s řadou doplňkových funkcí.

 Klikni pro větší obrázek.  Klikni pro větší obrázek.

Hlavní okno přehrávače je vypucované a ovládací prvky jsou lépe vyladěné, na stylech se nic nezměnilo, kdo používá ten nejobyčejnější, změnu vůbec nepozná.

Desátá verze Windows Media Playeru upřímně žádné výrazné trumfy z rukou zastánců alternativních přehrávačů nevyráží. Pro přehrávání DivX filmů ji stále chybí slušná podpora titulků a komfortní možnosti při přehrávání filmů. Já vím, že je to hloupost, ale tak běžné pozastavení přehrávání pomocí stisku mezerníku tam stále není. Používat místo toho kombinaci Ctrl-P opravdu není pro každodenní život s filmy to pravé ořechové.


Tip: anglickou verzi Windows Media Playeru 10 si můžete stáhnout u Microsoftu

Na Media Playeru 10 Microsoft zapracoval viditelně v jiných oblastech. Je to zejména lepší propojení s okolím, které není součástí počítače. Media Player 10 tak vylepšuje propojení s kapesními přehrávači propracovanější synchronizací a nově integruje internetový obchod s hudbou přímo do přehrávače.

Paradoxně obě vlastnosti nejsou pro českého uživatele zrovna atraktivní. Není to tím, že by byl Windows Media Player uvolněn zatím jen v anglické verzi, ale kapesní přehrávače nejsou u nás tak rozšířené a současně není zatím pro českého uživatele dostupný žádný internetový obchod s hudbou, který by byl integrován do tohoto přehrávače.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

U vypalování cédéček je podporován i formát HighMAT (data o skladbách jsou v XML a stolní přehrávač je přečte) na internetový obchod u nás si musíte zatím nechat zajít chuť.

Microsoft spojil uvedení desáté verze Media Playeru s představením nového internetového obchodu MSN Music. Ten je odpovědí na úspěšný iTunes od Apple a je tak integrován přímo do přehrávače. Používá stejný vizuální styl a skladby je možné nakupovat přímo z prostředí přehrávače, kde jsou zařazovány do osobní knihovny médií uživatele. Možnost nakupovat ale mají zatím jen Američané, Evropa přijde na řadu až později. U nás v České republice ještě tedy není ani iTunes (dostupnost pro všechny země Evropské unie se chystá), Microsoft svůj obchod u nás ale časem nabídne. Současná nabídka je poměrně široká, ale jak již bylo řečeno, pro našince je to jen koukání do výkladu, nakoupit nic nelze.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Kromě WMA je možné převádět hudební cédéčka i do formátu MP3 • Při synchronizaci s přenosným přehrávačem se skladby převedou do nejvhodnějších formátů.

Co je tedy na Windows Media Playeru tak zajímavého, že stojí za to jej nainstalovat a používat? Zřejmě nejužitečnější bude integrované převádění hudebních cédéček do formátu MP3. Doposud Windows Media Player nabízel jen formát WMA a zájemci o formát MP3 si museli dokupovat řešení od jiných firem. Nestálo to sice moc, ale peníze to byly. Nyní je možné do MP3 převádět i bezplatné verzi, podporovány jsou kódování 128, 192, 256 a 320 kbit/s (nic mezi tím, jen tyto čtyři úrovně). Není to tedy sice tak nastavitelné, VBR tu není, chybí i jemnější nastavení, přesto to tu ale je. Pokud tedy máte třeba MP3 autorádio, s blbovzdorným ovládáním Windows Media Playeru si okopírujete hudební cédéčka pohodlně bez dalších programů.

Toto není styl, je to standardní okno přehrávače, pokud zmenšíte jeho velikost, přehrávač se sám přeskládá do kompaktního tvaru.

Pro úplnost bych uvedl několik modelových případů a důvody, zda se vyplatí či nevyplatí na nový Windows Media Player 10 přejít:

  • Používáte zatím Microsoft Windows Media Player 10 technical beta. No to už asi nepoužíváte, protože jste jistě byli mezi prvními, kteří si novou verzi nainstalovali. Změn sice není moc, ale vy přece musíte mít vždy to nejaktuálnější.
  • Používáte pro přehrávání hudby a filmů jiný přehrávač, protože stávající Windows Media Player 9 vám nevyhovuje. Není důvod k upgradu na desítku, kosmetické změny vás nepřesvědčí.
  • Ze současného Windows Media Playeru 9 používáte jen přehrávání, nevyžadujete knihovnu médií a další doplňkové funkce. Na desítku přecházet nemusíte, v režimu volitelných vzhledů (doporučuji Podnikový) vypadá navlas stejně, neumí v přehrávání nic navíc ani namíň.
  • Používáte Windows Media Player 9 pro správu svých nahrávek. Desítku vám doporučíme, vylepšení v knihovně médií a lepší automatické playlisty jsou znát. Vzhled byl vyladěn, aby byl moc přehlednější.
  • Máte kapesní přehrávač s flash pamětí nebo pevným diskem. Doporučujeme. Windows Media Player 10 je optimalizován pro kapesní přehrávače a synchronizace je velmi propracovaná. Je třeba možné při synchronizaci skladby překódovat do nižší kvality, aby se vešly do paměti na zařízení.
  • Máte MP3 přehrávač bez podpory WMA. Díky vestavěné podpoře vytváření MP3 souborů z hudebních CD má desátá verze Windows Media Playeru konečně pro vás smysl. Kopírování cédéček je opravdu intuitivní.
  • Preferujete české verze programů. Zatím máte smůlu, Windows Media Player 10 je jen v angličtině. Česká verze se ale pochopitelně brzy objeví. Zřejmě dříve než bude v Čechách dostupný integrovaný internetový obchod.


Tip: autor článku sleduje titulkované filmy v MV2Playeru, hudbu poslouchá ve WinAMPu, ostatní videa sleduje ve Windows Media Playeru (styl Podnikový) a na správu skladeb na disku používá obyčejnou adresářovou strukturu. MP3 skladby pro své účely vytváří ve Windows Media Playeru 10.  

Windows Media Player 10 není z pohledu uživatele tedy žádnou odpovědí na konkurenci ze strany přehrávačů pro filmy nebo specializované přehrávače hudby. Je to zejména odpověď na úspěšnost iTunes a otevření prostoru pro podporu dalších kapesních přehrávačů hudby a videa. Microsoft jím dává zejména najevo, že Windows Media Player není osamoceným produktem, ale mostem pro další rozvětvení vazeb mezi počítači a světem spotřební elektroniky.

Diskuze (167) Další článek: Stahujte finální verzi Windows Media Playeru 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,