Windows Media Format je stále větším konkurentem MP3

U hudebních přehrávacích programů už platí, že musejí zvládat „všichni všechno“.
Formát MP3 sice legendou digitální hudby, jasně rozpoznatelným znakem souboru obsahujícího hudební data, ale konkurenční formát od Microsoftu se vyskytuje stále častěji. Uživatelům to navíc zakrátko bude jedno, neboť všechny hlavní přehrávací programy, jako jsou například WinAmp od AOLu, Sonique od Lycosu, Siren od Sonic Foundry, Jukebox od MusicMatche, už zvládají přehrávat více formátů, a stejně tak to zvládá i „implicitní“ přehrávač od Microsoftu.

O významu formátu WMF (Windows Media Format) hovoří i to, že největší světová prodejna hudby CDNOW.com, dnes patřící německému Bertelsmannu, jej zvolila pro hudební ukázky a svou prodejnu doplnila o dva a půl miliónů souborů (!) s těmito ukázkami právě ve WMF. Je mimochodem zajímavé, jak vysoká je v USA specializace – protože internetových prodejen s hudbou je zde spousta, vznikla nezávislá firma (DiscoverMusic.com), která tyto kvalitní ukázky vytváří, souběžně se scanem obálky a podrobnými textovými informacemi o každém albu, a svým zákazníkům je prodává. Výsledkem je – což už je méně půvabné – že všechny online prodejny pak mají úplně stejná data o tom, co prodávají, s výjimkou pár nadšeneckých webů, jejichž provozovatelé doplňují vlastní recenze, názory či hodnocení.

Formát MP3 dnes skutečně patří k těm nejhorším na trhu: neumožňuje žádnou autorskou ochranu (což samozřejmě mnozí vítají, ale hudební „byznys“ ne), navíc ale – a to je větší problém – neposkytuje dobrou hudební kvalitu, respektive zvýšení kvality je doprovázeno zvýšením velikosti souboru až na neúnosnou míru. O WMF se tvrdí, že dosahuje stejné kvality při poloviční velikosti souboru jako formát MP3; na podobné úrovni je Liquid Audio. K „windowsovým“ hudebním formátům byl ze začátku značný odpor, především ale kvůli hodně neobratným přehrávačům od Microsoftu, které nebyly s vyšperkovanými programy, jako je WinAmp nebo Sonique, srovnatelné ani náhodou. Dnes ale tato averze odpadá, protože si můžete zvolit přehrávač jakýkoli (koneckonců i ten od Microsoftu se už zlepšil) a vlastní hudební formát je dobrý.

Diskuze (63) Další článek: Computer 18/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,