Windows Me přinášejí celou řadu problémů

Největším problémem operačního systému Windows Millennium Edition (Me), který existuje již i v české verzi, je kompatibilita a podpora ovladačů. Není to však jediná záležitost.
Největším problémem operačního systému Windows Millennium Edition (Me), který existuje již i v české verzi, je kompatibilita a podpora ovladačů. Microsoft sice tvrdí, že Windows Me mají lepší ovladače než Windows 98, ovšem některé ovladače ve skutečnosti chybí, nebo nejde o verze aktuální k datu předání Windows Me do výroby. Z tohoto důvodu musí celá řada výrobců připravit potřebné updaty - například společnost Creative uvedla Live!Ware 3.0 a ovladače pro zvukové karty SoundBlaster. Další nové ovladače najdete na WinDrivers.com nebo na stránce Microsoftu.

Pojďme se nyní podívat na některé dosud zjištěné problémy, které mohou při instalaci Windows Me potkat třeba zrovna vás.

Ztráta dat

Tento problém se týká pouze rychlých počítačů s diskovým rozhraním ATA100 a velkou diskovou vyrovnávací pamětí, u kterých mohlo dojít při vypnutí ke ztrátě dat. Zjednodušeně se dá říci, že na těchto konfiguracích se počítač vypnul tak rychle, že se obsah vyrovnávacích pamětí nestačil uložit na disk, a data tak zmizela v nenávratnu. Microsoft zpočátku tvrdil, že se nejedná o problém operačního systému, i když na Windows 95 a 98 podobné potíže nenastávaly, nicméně 20. září nakonec uvedl záplatu pro Windows 98 SE a v současné době údajně pracuje na opravě i pro Windows Me.

Bez DOSu?

Ačkoli DOS byl ve Windows Me oproti předchozím verzím výrazně zatlačen na pozadí, existuje způsob, jak nadále používat vlastností tohoto systému. Stačí stisknout tlačítko Start-Spustit a do dialogového okna zapsat command. Nejedná se ale o čistý DOS, ale pouze o aplikaci, pod kterou stále běží Windows, což ztěžuje nebo dokonce zcela znemožňuje provádění některých operací.

Existuje záplata, která zpřístupňuje skutečný režim MS DOS i v operačních systémech Windows Me a která upravuje některé systémové soubory. Tuto záplatu si můžete stáhnout zde, ovšem jde o neoficiální řešení, které není podporováno Microsoftem a existuje několik známých případů, kdy přes správnou aplikaci došlo ke zhroucení a nemožnosti startu Windows. Touto modifikací operačního systému navíc ztrácíte nárok na softwarovou podporu, takže si důkladně rozmyslete, zda zmíněná rizika podstoupíte, nebo jestli se smíříte s absencí režimu MS DOS.

Format.com a fdisk.exe v režimu MS DOS

Tento problém souvisí s výše uvedenou chybějící podporou skutečného režimu MS DOS. Windows Me jsou zaměřena na začínající a mírně pokročilé uživatele, pro které mají celou řadu zjednodušení, potlačením režimu MS DOS však uživatele připravily o možnost používání některých antivirů a diskových nástrojů, jakož i zařízení, která ke svému životu potřebovala instalaci z DOSu. Zatímco ve Windows 9x bylo možné nastartovat počítač do režimu MS DOS, kde bylo možné provádět rozdělování a formátování disku, Windows Me tomu prakticky zcela zamezují a nepřinášejí žádné alternativní nástroje. Disk, na kterém máte Windows Me, můžete naformátovat buď na jiném počítači, nebo ze záchranné diskety.

Taktéž se můžete připravit na potíže s aplikacemi nebo ovladači, které v zájmu maximalizace výkonu používají přímý zápis do paměti. Takový program může způsobit vážné chyby, které mohou vyústit ve zhroucení systému.

Zásobníky TCP/IP z Windows 2000

Uživatelské rozhraní není jedinou věcí, kterou Windows Me převzala z Windows 2000. Jednou z mnoha dalších je odlišný způsob práce se síťovým protokolem TCP/IP, který by měl domácím uživatelům zajistit lepší vlastnosti a bezpečnost. Toto vylepšení ale může způsobit problémy některým aplikacím optimalizovaným pro práci s TCP/IP, které jsou implementovány ve Windows 98.

Personal Web Server

MS Personal Web Server je jednou z aplikací, která má se spoluprácí s Windows Me velice vážné problémy. Instalace Personal Web Server se totiž pokouší přepsat některé systémové soubory, a protože se mu to z důvodů zabezpečení těchto souborů operačním systémem nepodaří, ukončí instalační proces a ponechá v registrech celou řadu neplatných položek.

Microsoft se brání tím, že PWS je technologie zaměřená na profesionální systémy, zatímco Windows Me byla navržena především pro potřeby domácích uživatelů, takže PWS nepodporují. Řečeno jinými slovy: Windows Me jsou na hraní a na jednoduché kancelářské práce, ovšem nejsou použitelná v případě, že máte v úmyslu nějaké vážnější projekty. Vskutku originální řešení nekompatibility programu se systémem, nemyslíte?

WebTV a bezpečnost počítače

Tento problém byl zjištěn a oznámen těsně před uvedením Windows Me, nicméně podle posledních informací jsou současné verze již patřičně zabezpečeny. Chyba umožňovala hackerům vyvolat zhroucení nebo restart jakéhokoli počítače, na kterém byl nainstalován program WebTV.

Tento program naštěstí není součástí standardní instalace, takže jej většina uživatelů na svém počítači vůbec nemá. Případní zájemci o záplatu pro tyto systémy si mohou stáhnout záplatu z update Windows Me.

Jak můžete sami vidět z uvedených příkladů, nemusí být nová verze operačního systému vždy nejvhodnějším řešením pro všechny uživatele. Důkladně tedy zvažte, co chcete na svém počítači dělat, zjistěte, zda je váš hardware kompatibilní a dostačující pro provozování Windows Me, a teprve poté se vydejte do obchodu pro krabici s tímto systémem.

Diskuze (87) Další článek: Virová zkáza jménem Navidad

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,