Windows Longhorn - první zkušenosti s nástupcem Windows XP

Přinášíme vám první poznatky a zkušenosti s operačním systémem Windows Longhorn. Do redakce se nám totiž dostala testovací (tzv. alfa) verze systému, který časem nahradí Windows XP.
Kapitoly článku

Pod povrch

Pokud by v tento okamžik skončilo testování Longhornu, dalo by se říci, že nová instalace zabere sotva pár megabajtů, protože do stávajících XP přinese jen jiný vzhled a pár nových panelů nástrojů. Naštěstí můžeme v představení pokračovat dál.

Mnoha změn doznal Průzkumník Windows. Pravděpodobně je konec mnoha různým pohledům na soubory, Longhorn nabízí pouze dva: ikony a detaily. První obsahuje pouze ikony a název programu, druhý i další podrobnosti. Přibylo tlačítko Zoom s táhlem, kterým lze plynule nastavit velikost ikon. Velikost se projeví v obou pohledech, takže klidně můžete mít zobrazeny velké ikony i s detaily souboru. Samozřejmě je u souborů obsahujících obrázky místo ikony zobrazen náhled obrázku.


Okno Uložit: Obsahuje kompletního Průzkumníka se všemi novými vlastnostmi

Novinkou jsou tzv. filtry: Klepnutím na odkaz 0-9, A-H, I-P atd. v určité skupině filtrů se zobrazí detailní rozpis písmen skupiny (např. A, B, C, D až H) a klepnutím na dané písmeno dojde k aktivaci filtru. Budou tedy zobrazeny například jen soubory začínající daným písmenem, jiná skupina filtrů omezí typy souborů apod. Pro vyhledávání souborů ve složce obsahující velké množství souborů mohou být filtry velmi praktické.

 
Ikony (resp. náhledy) můžete zvětšovat podle libosti. Další novinkou jsou filtry.

Windows stále nesou pozůstatky dosové éry, od níž by se Microsoft rád oprostil. Třeba zapisování cest formou c:\složka\podsložka je stále ještě „příliš dosové“. Možná proto se v Longhornu dočkáme změny i na tomto poli: V okně Průzkumníka se nezobrazuje cesta, ale vedle sebe umístěná tlačítka obsahující názvy jednotlivých složek. V našem případě by tedy první tlačítko neslo název My Computer (v české verzi Tento počítač), druhé název pevného disku C:, třetí název Složka, čtvrté Podsložka. Klepnutím na některé tlačítko dojde k přesunu do patřičné nadřazené složky. Každé tlačítko navíc obsahuje malou šipku. Pokud na ni klepnete, objeví se seznam složek stejné úrovně a snadno do ní můžete přejít.


Malá novinka, co potěší: Při mazání obrázku uvidíte jeho náhled

Průzkumník Windows také obsahuje v horní části pruh s náhledem vybraného souboru a některými informacemi o něm. Jelikož nový operační systém by měl obsahovat i nový souborový systém (následník NTFS), který by měl být založen na principu databáze, mohou soubory obsahovat i vlastnosti jako je kategorie a komentáře. Námi testovaná verze nový souborový systém ještě neobsahovala, takže kategorie a komentáře zely prázdnotou.

Mnohé složky (Dokumenty, Hudba, Obrázky) obsahují v horní části snad až příliš velkou grafiku s nepříliš užitnou hodnotou. Je tu však pár tlačítek pro promítání obrázků, přehrávání hudby nebo vypálení hudby na cédéčko. Průzkumník je mnohem grafičtější a předpokládá také větší rozlišení obrazovky. Uživatelé z rozlišením monitoru 800 x 600 asi změny ponesou s nelibostí ...

Novinky v ovládání

Ovládací panely obsahují nově panel Hardware, který obsahuje seznam nainstalovaných zařízení. Dalším novým panelem je Parental Lock, tedy rodičovský zámek. Pomocí něj lze u některých účtů nastavit jistá omezení. Jedním typem omezení jsou navštěvované internetové stránky, druhým hodiny, kdy se daný uživatel může přihlásit k počítači. Tato vlastnost je ale obsažena už ve Windows XP! Prostřednictvím Příkazového řádku lze uživatelům nastavit omezení hodin, kdy se mohou přihlašovat, nicméně teprve Longhorn nabízí nastavení i z prostředí Windows. Snadno tak svým ratolestem zakážete ve všední dny hraní si s počítačem večer, nebo o víkendu v době oběda.

Ovládací panely také obsahují odkaz na složku nazvanou Download manager – lze snadno usoudit, k čemu je: Nový Internet Explorer by do ní měl umisťovat stahované soubory a prostřednictvím této nové složky budete mít možnost měnit pořadí stahování souborů apod.

Dialogové okno nastavující výkon systému umožňuje kromě vypnutí vizuálních efektů a nastavení virtuální paměti také zobrazit seznam programů spouštěných při startu systému prostřednictvím registru Windows. Snadno pak můžete zakázat spouštění kdovíjakých nástrojů, které jste si nainstalovali kdesi na Internetu.

Co zatím chybí?

Informace, které se objevily na Internetu, mluví o tom, že grafické provedení Longhornu by mělo být mnohem propracovanější a dokonce trojrozměrné. Mělo by celé běžet v DirectX. Námi testovaná verze však trojrozměrnost ani větší míru animací nepřinesla, zřejmě to bude ještě chtít čas.

Už nyní se těšíme na další verze, ať novější alfy nebo rovnou bety. Zatím toho totiž Longhorn moc nepřináší. Je ale otázkou, co by vlastně měl přinést. V čem by měl být zlomový? Windows 95 byla první 32bitový systém, Windows 2000 první vyspělý síťový systém, Windows XP systém, který sjednotil linii odvozenou z DOSu s linií postavenou na architektuře NT.

Longhorn to bude mít velmi těžké; hezčí a elegantnější prostředí sice ovlivní nové kupující, nepřinutí však uživatele starších systémů na něj přejít. Nový spořič obrazovky zobrazující fotografie z vybrané složky je hezký, dá se ale sehnat jako freeware v mnoha podobách na Internetu. Jenže z testovací alfa verze se nedá určit, zda systém bude také rychlejší, spolehlivější a snadněji ovladatelný – a to by mohly být vlastnosti, které Longhorn zaručeně prodají.

Další obrázky

 

  

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer (http://computer.cpress.cz)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,