Windows Live Messenger po roce aktivních zkušeností

Přesně před rokem jsme v našich redakcích hromadně přešli z ICQ na Windows Live Messenger. Přečtěte si názory redaktorů na tuto změnu.
Kapitoly článku

Čas na lepší alternativu

Přesně před rokem jsme na Živě uveřejnili zprávu Končíme s ICQ, přecházíme na Windows Live Messenger. V té době ICQ provázely opakované výpadky a proto jsme se rozhodli, že ve všech našich redakcích budeme k rychlé komunikaci používat jinou službu. Volba padla na Windows Live Messeneger, tedy světově nejoblíbenější komunikační nástroj pro instant messaging.

Na přechod k alternativě jsme měli spadeno delší dobu. Spolehlivost ICQ měla své trhliny a obliba různých alternativních prohlížečů často způsobovala chyby, například nemožnost posílat soubory. Jenomže ICQ si v Česku vybudovalo podivuhodně silnou pozici a používá jej téměř každý. Komunita je silná a prosadit konkurenci je pak pro jednotlivce těžké, byť má ICQ kromě spolehlivosti více nedostatků, například problémy s licencí, či bezpečností.

Windows Live Messenger Beta.png Windows Live Messenger Beta (2).png
Hlavní okno WLM v nové betaverzi 9

V našich redakcích jsme se odhodlali a začali hromadně používat Windows Live Messenger. U některých se tento nápad nepotkal s nadšením, jiní tuto událost považovali za přelomovou a aktivně začali ke změně vybízet i své přátele. Zveřejněním na Živě jsme chtěli demonstrovat právě tu obtížnost odpoutat se od komunity a „vstříc davu“ prosazovat jiný prostředek ke komunikaci. Základem k tomu je uzavřená skupina uživatelů, kteří tento prostředek budou využívat a postupně budou přibírat další.

Skončili jsme s ICQ, skoro...

Po roce je ideální čas ke zhodnocení, zda měl přechod na Windows Live Messenger (WLM) smysl a zda nám práci ulehčil, nebo naopak zkomplikoval. Oslovil jsem proto své kolegy, aby své zkušenosti se Windows Live Messengerem stručně shrnuli. Pokud uvažujete o podobném přechodu, budou pro vás tyto informace velmi cenné.

Jan Sedlák.png Jakub Čížek.png
Ukázka z konverzací v nové betaverzi WLM 9

Obecně se dá říci, že si přechod pochvalují především šéfové. V seznamu kontaktů mají ihned přehled o tom, kdo z podřízených je zrovna u počítače a na koho se mohou obrátit. Komunikují především s nimi a na ICQ proto mohli zcela zapomenout. Redaktoři ale mají kontaktů daleko více – instant messaging využívají ke komunikaci s externími autory nebo firmami. A zde je základní problém – málokomu se podařilo přesvědčit všechny důležité kontakty k tomu, aby přešli na WLM. V síti, kde fungují dva nekompatibilní systémy, musí existovat můstky – v případě ICQ a WLM tvoří mnoho takových můstků naši redaktoři. Někteří nutnost provozovat dva „kecálky“ proklínají, jiní si pochvalují oddělení vnitrofiremní komunikace a někteří jedinci situaci řeší Mirandou, byť hazardují s porušováním licenčních podmínek.

Samotný program Windows Live Messenger a komunikační služba jsou hodnoceny převážně pozitivně. Spolehlivost oproti ICQ je přeci jenom vyšší a nic důležitého v programu nechybí.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,