Windows 10 | Windows XP

Windows Experience mění Desítky na Windows XP. Mají i Outlook Express a klasické Malování

  • Windows Experience jsou komunitou upravená verze Desítek.
  • Nabízí řadu dobových aplikací jako Outlook Express nebo Malování.
  • Je to Frankensteinovo monstrum poslepované z různých zdrojů.

Nedávno jsme psali o projektu tiny11, který zbavuje operační systém toho, co jeho autor považuje za bloatware. Výsledkem je prostorově výrazně méně náročná varianta Windows 11, kterou ale nelze aktualizovat. Jiná uživatelská modifikace Windows Experience pro změnu Windows 10 mění na Windows XP. Tedy vizuálně.

Není to dokonalá kopie, povědomá vám ale bude určitě. Modrá Luna s výrazným červeným tlačítkem pro zavření okna je dostatečně distingovaná, abyste si ji nespletli. Nechybí ani nabídka rychlého spouštění na hlavním panelu, vedle ní zelené tlačítko Start, ale také dobová nabídka Start bez vyhledávacího pole nebo Průzkumník, který vlevo místo stromové struktury složek obsahuje nabídku s příkazy. Falešnou.

Pojďme se na některé prvky podívat zblízka, protože nepřesností, ale také originálních prvků obsahuje tahle silně modifikovaná varianta Desítek celou řadu. Mnohé aplikace byly vyňaty ze 64bitových Windows XP, jiné klasické prvky doplňují řešení třetích stran. Je to spíš skanzen, v němž si připomenete staré časy, ale v praxi by se vám tahle ohnutá varianta Windows pletla pod rukama.

Navíc platí stejné varování jako u tiny11 – nikdy nevíte, co upravená instalace obsahuje. Může v ní být nějaký škodlivý kód, takže doporučujeme, abyste instalační obrazy Windows stahovali pouze z webu Microsoftu. Během používání jsme dále narazili na řadu chyb.

1. Průzkumník s falešným bočním panelem

Imitace Luny je povedená, jen trojice hlavních tlačítek pro ovládání oken v originále nebyla takhle široká, šlo o čtvercové objekty. Průzkumník jako jedna z hlavních aplikací v praxi moc dobrá není. Chlubí se solidní vizuální nápodobou, ale postranní panel s příkazy nic nedělá, jde totiž o statický obrázek.

windows experience (1).png
Postranní panel je jen statický obrázek
Diskuze (27) Další článek: Za 9 let z trůnu do vězení. Slibovala revoluci z kapky krve, teď si někdejší hvězda Silicon Valley odsedí 11 let

Témata článku: , , , , , , , ,